ΚΟΣΜΟΣ

Πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας που «σαρώνει» τη Μεγάλη Βρετανία

Πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας που «σαρώνει» τη Μεγάλη Βρετανία
Jacques Oeuf via REUTERS

Εκατοντάδες οδηγοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα – κάτω από πολικές θερμοκρασίες – μέσα στα οχήματά τους, λόγω της χιονοθύελλας που απέκλεισε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Σκωτίας.

Σωστικά συνεργεία μετέβησαν στο σημείο για να βοηθήσουν όποιον βρισκόταν σε ανάγκη, την ώρα που στο σημείο το χιόνι είχε φτάσει τα 40 εκατοστά. Το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί έως και τώρα καθώς υπολογίζεται πως χιλιάδες οδηγοί έχουν «κολλήσει» στο μποτιλιάρισμα σε κεντρική εθνική οδό.

«Δεν έχω δει κανέναν αστυνομικό ή σωστικά συνεργεία», κατήγγειλε ένας οδηγός, ο οποίος εκτίμησε πως η ουρά των αυτοκινήτων φτάνει τα 30 μίλια.

Όλα τα σχολεία κατά μήκος των συνόρων της Σκωτίας έκλεισαν, όπως και 200 στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ όλοι οι Βρετανοί οδηγοί έλαβαν οδηγίες από τις Αρχές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Ακόμη, υπήρξαν αναφορές για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 23.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περίπου 600 κτήρια παραμένουν και τώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το βράδυ της Τρίτης οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, με το μεγαλύτερο μέρος Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας να τα βιώνουν ήδη.

Οι οδηγοί κλήθηκαν να οπλιστούν με υπομονή ώστε να αντέξουν τις πολύωρες καθυστερήσεις, λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές για αυτοκίνητα που είχαν κολλήσει στον πάγο. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και βίντεο με την αγωνιώδη προσπάθεια περαστικών να σπρώξουν ένα ασθενοφόρο που είχε αποκλειστεί στο Χάλιφαξ του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Προβλήματα υπάρχουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων από Δουβλίνο προς Λίβερπουλ.

Η πρόβλεψη καιρού αναφέρει πως «θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση σήμερα, Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές. Οι καθυστερήσεις στους δρόμους είναι πιθανές, όπως και οι ακυρώσεις δρομολογών στις δημόσιες συγκοινωνίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ