ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία απέκτησε και υπουργό… μοναξιάς

Η Βρετανία απέκτησε και υπουργό… μοναξιάς
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Ακούγεται… απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή είδηση. Η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην καθιέρωση υπουργείου Μοναξιάς, που θα έχει στόχο τον σχεδιασμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μοναξιάς που βιώνουν περισσότεροι από ένας στους δέκα Βρετανούς.

Καθήκοντα υπουργού Μοναξιάς αναλαμβάνει –διατηρώντας παράλληλα και τον ρόλο της στο υπουργείο Αθλητισμού-η Τρέισι Κράουτς, με στόχο να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της Τζο Κοξ, της βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε το 2016 από ακροδεξιό εξτρεμιστή.

Λίγο πριν τη δολοφονία της η 41χρονη Κοξ είχε συστήσει μια Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Μοναξιάς στη βρετανική κοινωνία, ζητώντας παράλληλα τον ορισμό ενός υπουργού που θα αναλάβει την κυβερνητική δράση.

«Η Τζο θα χαιρόταν αφάνταστα», τόνισε ο άνδρας της, Μπρένταν Κοξ, με ανάρτησή του στο twitter.

«Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε για να φέρουμε, στην μνήμη της Τζο, ένα τέλος στην αποδοχή της μοναξιάς ως αναπόφευκτου φαινομένου», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώνοντας το νέο υπουργείο και πρόσθεσε πως «για πάρα πολλούς ανθρώπους η μοναξιά είναι η θλιβερή πραγματικότητα του σύγχρονου βίου».

Ποια ήταν η Τζο Κοξ

Οι περισσότεροι Βρετανοί, ηλικίας άνω των 75 ετών, ζουν μόνοι τους και περίπου 200.000 ηλικιωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν συνομιλήσει με κάποιο φίλο ή συγγενή τους για τουλάχιστον έναν μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Έρευνες δείχνουν ότι το πρόβλημα της μοναξιάς συνδέεται με την άνοια, την πρόωρη θνησιμότητα και την υπέρταση.

Οι περισσότεροι γιατροί στη Βρετανία δέχονται έναν έως πέντε ασθενείς την ημέρα, οι οποίοι τους επισκέπτονται κυρίως γιατί αισθάνονται μοναξιά, σύμφωνα με την Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Μοναξιάς, ένα δίκτυο για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει στην υγεία των ηλικιωμένων η απομόνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ