ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η άποψή μου για το τείχος με το Μεξικό δεν έχει αλλάξει

Τραμπ: Η άποψή μου για το τείχος με το Μεξικό δεν έχει αλλάξει
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter σήμερα ότι η άποψή του για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό «δεν έχει αλλάξει ποτέ ούτε έχει μεταβληθεί», ενώ πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει το έργο «έμμεσα ή άμεσα».

«Το Τείχος είναι το Τείχος, δεν έχει αλλάξει ούτε μεταβληθεί από την πρώτη ημέρα που το σκέφτηκα», έγραψε ο Τραμπ. «Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Τείχο είναι “ψίχουλα” σε σχέση με τα όσα χρήματα κερδίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ. Η NAFTA είναι ένα κακό ανέκδοτο!», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Αμερικανού προέδρου Τζον Κέλι είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ότι η άποψη του Τραμπ για το τείχο με το Μεξικό έχει μεταβληθεί.

Ωστόσο ο Κέλι αρνήθηκε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο «ανενημέρωτο» σχετικά με το θέμα όταν έκανε υποσχέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στρατηγός εν αποστρατεία εξήγησε στη διάρκεια συνάντησής του με ισπανόφωνους Δημοκρατικούς μέλη του Κογκρέσου ότι κατάφερε να πείσει τον Τραμπ πως το τείχος αυτό δεν είναι απαραίτητο και ότι η άποψή του για το θέμα έχει «μεταβληθεί».

Όπως επεσήμανε ο Κέλι μιλώντας στους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς η αμερικανική κυβέρνηση πλέον εξετάζει την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος 1.300 χιλιομέτρων από τα συνολικά 3.100 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκτιμώμενο κόστος είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο Τραμπ αρχικά είχε επισημάνει ότι το κόστος θα κυμαίνεται από 10 ως 12 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Κέλι δήλωσε σε ιδιωτική συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς ότι ο Τραμπ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος όταν είχε την ιδέα για την κατασκευή του τείχους.

Η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη μετανάστευση απειλεί να προκαλέσει παύση στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το Κογκρέσο έχει διορία ως τα μεσάνυχτα την Παρασκευή να ψηφίσει μέτρα για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα μήνα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί επιθυμούν σε αυτό το νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται προβλέψεις για την προστασία των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι», και οι οποίοι προστατεύονταν από απέλαση βάση του προγράμματος DACA που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ προσπαθεί να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό, όμως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να καταλήξει σε συμβιβασμό για την προστασία των «Ονειροπόλων», με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση των σχεδίων του για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και την ανέγερση του τείχου αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ