ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» στην επαναφορά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

«Όχι» στην επαναφορά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν
REUTERS/Francois Lenoir

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε εισαγγελικό αίτημα να επαναφέρει σε ισχύ το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στη Δανία για να εκφωνήσει μια ομιλία, αντιμετωπίζει στην Ισπανία δεκάδες χρόνια κάθειρξης επειδή ηγήθηκε της προσπάθειας της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.

Η απόφαση να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης αναβάλλεται μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του, αναφέρεται σε δήλωση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής εκτιμά επίσης πως η σημερινή μετακίνηση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο στη Δανία έχει ακριβώς στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευθεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου, Ροζέρ Τορέντ, πρότεινε σήμερα για τη θέση του επικεφαλής της - μέχρι πρότινος ανεξάρτητης - περιφέρειας της Ισπανίας, τον Πουτζντεμόν.

Ο ίδιος, είχε προ ημερών εκφράσει την βεβαιότητά του πως μπορεί να διοικήσει την Καταλονία από το Βέλγιο.

Αν επιστρέψει στην Ισπανία όμως κινδυνεύει πάντα από σύλληψη και γι’ αυτό τον λόγο ζητά «εγγυήσεις» από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πως αν τελικά ξαναπατήσει ισπανικό έδαφος δεν θα συλληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ