ΚΟΣΜΟΣ

Πενς: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα ανοίξει πριν το τέλος του επόμενου χρόνου

Πενς: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα ανοίξει πριν το τέλος του επόμενου χρόνου
REUTERS/Ariel Schalit

Πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να ανοίξει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που βρίσκεται στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, ο Μάικ Πενς επανέλαβε ότι για τις ΗΠΑ «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο Πενς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα.

Ο Αμπάς κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ για την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ αλλά και η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ προκάλεσε παγκόσμια αναστάτωση, καθώς έβαλε τέλος σε πολιτική δεκαετιών επί του ζητήματος.

Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά τους.

Ο Πενς τόνισε ότι λόγω του Τραμπ «η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών», δηλαδή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν έχει υπάρξει ποτέ ισχυρότερη. «Και η φιλία μεταξύ των λαών μας δεν ήταν ποτέ βαθύτερη. Και είμαι εδώ για να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα από τις καρδιές των Αμερικανών πολιτών. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ» είπε ο κ. Πενς, και συμπλήρωσε:

Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ επειδή ο σκοπός σας είναι και δικός μας, οι αξίες σας είναι και δικές μας και οι μάχες σας είναι και δικές μας.

Συνάντηση με τον Νετανιάχου

Λίγο πριν την ομιλία του στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπ. Νετανιάχου υποδέχτηκε τον Πενς στο γραφείο του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

Κύριε αντιπρόεδρε, είχα πολλές φορές την τιμή κατά τη διάρκεια των ετών να υποδεχτώ εκατοντάδες ηγέτες του κόσμου και να τους καλωσορίσω όλους τους στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που μπορώ να πω “η πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ