ΚΟΣΜΟΣ

Μποζντάγ: Δεν δώσαμε υπόσχεση ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα περιοριστεί στην Αφρίν

Μποζντάγ: Δεν δώσαμε υπόσχεση ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα περιοριστεί στην Αφρίν
REUTERS/ Khalil Ashawi

Η Τουρκία δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα περιορισθεί μόνο στη συριακή πόλη Αφρίν. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

O Μποζντάγ δήλωσε επίσης ότι πριν εξαπολύσει την επιχείρηση η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβει στρατιωτική δράση και ότι στόχος της ήταν η εκκαθάριση της περιοχής από τους τρομοκράτες.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στην επιχείρηση.

«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Η επιχείρηση στην Αφρίν δεν διεξάγεται κατά των Κούρδων αδελφών μας. Είναι μια επιχείρηση για να πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχείρηση θα τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε παράλληλα τις ΗΠΑ, λέγοντας:

Η Αμερική μας λέει 'η διάρκεια (της επιχείρησης) πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (...) Πως τολμάτε να μας το λέτε αυτό; Θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το άνοιγμα ενός νέουμετώπου στη σύγκρουση στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ