ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρυξέλλες απέσυραν οκτώ χώρες από την μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Οι Βρυξέλλες απέσυραν οκτώ χώρες από την μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους
REUTERS/Eric Vidal

Οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέσυραν από τη μαύρη λίστα των Βρυξελλών με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς, σε σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Οκτώ χώρες (ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος) αποσύρθηκαν από την μαύρη λίστα (...) αφού δεσμεύτηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΕ", διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

Πλέον απομένουν μόνο 9 χώρες σε αυτήν τη μαύρη λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ. Ο κατάλογος αυτός αφορά μόνον χώρες εκτός ΕΕ.

Οι αρχές καθεμίας από τις χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα σήμερα αναλαμβάνουν δεσμεύσεις "με υπογεγραμμένες από πολύ υψηλά ιστάμενους επιστολές" τους προς την ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Η μαύρη λίστα λειτουργεί", δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαφ Γκοράνοφ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, καθώς, όπως εξήγησε, οι χώρες που αποσύρθηκαν από την λίστα "εργάστηκαν σκληρά για να δεσμευτούν για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής τους πολιτικής".

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Twitter: "Μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων: η ευρωπαϊκή πίεση φέρνει τα πρώτα της αποτελέσματα!".

Οι οκτώ αυτές χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα περνάνε τώρα σε μια γκρίζα λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες που έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν την αρμόζουσα συμπεριφορά όσον αφορά τα φορολογικά θέματα και βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά των οκτώ χωρών από τη «μαύρη λίστα» στη «γκρίζα» θα μπορούσε να υπονομεύσει την «αξιοπιστία» της λίστας, γι΄ αυτό η Επιτροπή επιθυμεί τη δημοσιοποίησή τους.

Ωστόσο, ο προεδρεύων του ECOFIN σημείωσε πως «δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις επιστολές αυτόματα», προσθέτοντας ότι η πρόταση του Συμβουλίου ήταν να έρθουν σε επαφή με τις χώρες αυτές προκειμένου να ζητήσουν την άδειά τους.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι 28 χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Μετά την αφαίρεση των οκτώ χωρών, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πλέον μόνον εννέα: Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η υιοθέτηση της λίστας αυτής αποφασίστηκε στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει για διάφορα συστήματα φοροδιαφυγής -"LuxLeaks" στα τέλη του 2014, "Panama Papers" τον Απρίλιο του 2016 και "Paradise Papers" τον Νοέμβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ