ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης για πΓΔΜ: Το σημαντικό είναι ο αλυτρωτισμός και όχι το όνομα

Αναστασιάδης για πΓΔΜ: Το σημαντικό είναι ο αλυτρωτισμός και όχι το όνομα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό».

Αυτό υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του, μετά από σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού.

Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν έχει σημασία το όνομα ή η ταυτότητα του καθενός. «Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος», εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος».

Μάλιστα ο κ.Αναστασιάδης παρέθεσε και συνομιλίες που είχε με Σκοπιανούς, οι οποίοι του είχαν πει πως ο φανατισμός και η εθνική τους συνείδηση είναι αποτέλεσμα του φανατισμού που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα.

«Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία», είπε συγκεκριμένα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως «αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ