ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εμποδίσει τα παιχνίδια στα σύνορά της

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εμποδίσει τα παιχνίδια στα σύνορά της
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Η Τουρκία θα «εμποδίσει τα παιχνίδια» κατά μήκος των συνόρων της, ξεκινώντας από την πόλη Μάνμπιτζ στη Συρία, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, κατά την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην περιοχή Αφρίν εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Μιλώντας σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα ο Ερντογάν ζήτησε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν την επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

«Αμφισβητώ την ανθρωπιά αυτών που στηρίζουν την οργάνωση αυτή και αποκαλούν την Τουρκία εισβολέα», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν βλέπει κίνδυνο αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ ο Μποζντάγ

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα ότι δεν νομίζει πως η Άγκυρα θα έρθει αντιμέτωπη με την Ουάσιγκτον στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα αυτό να συμβεί στη Μάνμπιτζ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Μποζντάγ τόνισε ότι, αν κριθεί απαραίτητο, η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή Αφρίν της Συρίας στη διάρκεια της επιχείρησής της εναντίον της YPG.

Ωστόσο ο Μποζντάγ, που είναι και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αν αυτό πρόκειται να φέρει ειρήνη στην περιοχή.

Η Μάνμπιτζ, μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της Αφρίν, ανήκει στη μεγάλη περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες ηγετικό ρόλο έχει η YPG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ