ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Τα κρυπτονομίσματα στο επίκεντρο της ομιλίας του Μνούτσιν

Νταβός: Τα κρυπτονομίσματα στο επίκεντρο της ομιλίας του Μνούτσιν
REUTERS/Denis Balibouse

Τα κρυπτονομίσματα και η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβόςς.

Όπως τόνισε ο κ. Μνούτσιν, βασική ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι να διασφαλιστεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες. Κάλεσε δε, την παγκόσμια κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά.

«Η βασικότερη εστίασή μας για τα κρυπτονομίσματα, είτε είναι ψηφιακά νομίσματα ή bitcoin ή άλλα πράγματα, είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες», είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Ενθαρρύνουμε τη fintech (χρηματοπιστωτική τεχνολογία) και ενθαρρύνουμε την καινοτομία, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές μας αγορές είναι ασφαλείς. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος –και πολλές από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) ήδη το ξεκινούν αυτό– έχουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Πέρυσι το bitcoin κατέγραψε άλμα άνω του 1.700% σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ανησυχίες ότι ενέχει κινδύνους για τους επενδυτές και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, καθώς θα αποφασίζουν εάν και πώς θα ρυθμίσουν τη συγκεκριμένη αγορά.

«Η ανωνυμία και η έλλειψη διαφάνειας και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτει και προστατεύει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι απλά απαράδεκτος. Αυτό χρειάζεται να ληφθεί υπόψη, αλλά όμως υπάρχουν και καινοτομίες που προέρχονται από αυτές τις κινήσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Νταβός.

Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο Φόρουμ ότι τα κρυπτονομίσματα θέτουν έναν συστημικό κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ