ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HERBY SACHS WDR / POOL

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι κάθονται αύριο οι συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, καθώς ξεκινούν και επίσημα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με συνάντηση των τριών αρχηγών, της Άνγκελα Μέρκελ, του Χορστ Ζεεχόφερ και του Μάρτιν Σουλτς στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση σε στενό κύκλο 15 εκπροσώπων και το απόγευμα η σκυτάλη θα περάσει στον διευρυμένο κύκλο των διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσουν οι καταληκτικές διαβουλεύσεις.

Στόχος της Καγκελαρίου είναι να υπάρχει συμφωνία το αργότερο ως τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου το SPD να θέσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στην κρίση των 443.000 μελών του και η νέα κυβέρνηση, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της πριν το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά το πράσινο φως που έδωσε το SPD στο έκτακτο συνέδριο της περασμένης Κυριακής οφείλεται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις του κόμματος, με αντικείμενο την δομή και τα πρόσωπα της διαπραγματευτικής ομάδας. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία που έχει εξαγγείλει ο επικεφαλής της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, κατά της συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ