ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Απαγορεύθηκε στον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα η έξοδος από τη χώρα

Βραζιλία: Απαγορεύθηκε στον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα η έξοδος από τη χώρα
REUTERS/Claudia Daut

Οι Αρχές της Βραζιλίας απαγόρευσαν στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την έξοδο από τη χώρα και δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση του διαβατηρίου του, μία ημέρα μετά την απόφαση εφετείου να επικυρώσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δημοφιλούς πολιτικού για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και να επιβάλει ακόμη βαρύτερη ποινή στον πρώην πρόεδρο.

Τριμελές εφετείο επικύρωσε ομόφωνα την Τετάρτη την καταδίκη του Λούλα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι όρισε ακόμη βαρύτερη ποινή σε βάρος του, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τον κεντροαριστερό πολιτικό, που θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Λούλα σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Αιθιοπία, αλλά εμποδίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (25/1) να εγκαταλείψει τη Βραζιλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, την επομένη της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του από το εφετείο.

Ο πρώην πρόεδρος σκόπευε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του FAO, του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, όμως δόθηκε εντολή να κατασχεθεί το διαβατήριό του, διευκρίνισε το βραζιλιάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το εφετείο αύξησε την Τετάρτη στα δώδεκα χρόνια κι έναν μήνα την ποινή κάθειρξης που θα πρέπει να εκτίσει ο Λούλα, ήρωας για πολλούς στη βραζιλιάνικη αριστερά, κάτι που ενδέχεται να σημάνει ότι δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις φετινές εκλογές.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα και ειδικοί θεωρούν ότι θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ