ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Πρεμιέρα» σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: «Πρεμιέρα» σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό
REUTERS/Christian Mang

Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τη σύσταση μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, που θα βάλει τέλος στην πολιτική κρίση της Γερμανίας, η οποία κρατά εδώ και τέσσερις μήνες, από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.   

Οι Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν στον Μάρτιν Σουλτς το «πράσινο φως» για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων στο έκτακτο συνέδριο της προηγούμενης Κυριακής, ζητώντας όμως αλλαγές και βελτιώσεις σε όσα είχαν συμφωνηθεί στις διερευνητικές συνομιλίες.

Επιμένουν σε μία πιο γενναιόδωρη πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία θα βοηθήσει στην επανένωση οικογενειών στη χώρα και προτείνουν σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, ζητώντας να μπει ένα τέλος στις ευέλικτες μορφές εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου να είναι η εξαίρεση στον κανόνα και όχι ο ίδιος ο κανόνας.

Ζητούν ακόμη να «τερματιστεί η ιατρική περίθαλψη δύο ταχυτήτων», δηλαδή να εξισωθούν ή τουλάχιστον να μην έχουν μεγάλη διαφορά οι αμοιβές των ιατρών σε δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται στην απόφαση του συνεδρίου του SPD.

«Ναι» του SPD στον μεγάλο συνασπισμό – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Οι Χριστιανοδημοκράτες προτάσσουν θέματα οικονομικής πολιτικής και καινοτομίας, όπως η ψηφιακή οικονομία και η διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν πως δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές σε όλα όσα συμφωνήθηκαν στις διερευνητικές.

«Κι εμείς θέλουμε αυτόν τον συνασπισμό, αλλά δεν δεχόμαστε να μας εκβιάζουν και να επικαλούνται συνεχώς το επικείμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα», αναφέρει η Ντοροτέ Μπερ από το κόμμα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών αναφορικά με τη στάση του SPD.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζει για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς συσσωρεύονται πολλές εκκρεμότητες, ιδιαίτερα σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής. Ο πρόεδρος του SPD δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται μεν το πρόβλημα, αλλά «αν θέλουμε σταθερή κυβέρνηση, τότε η επιμέλεια προέχει της ταχύτητας». Αυτό έδειξε και η πρόταση τους να ξεκινήσουν σήμερα και όχι νωρίτερα οι συνομιλίες, γεγονός που προκάλεσε την οργή του CDU.

Η Μέρκελ χαιρετίζει την απόφαση του SPD

«Σκόπελο» αποτελεί και το αν ο Μάρτιν Σουλτς θα αναλάβει τελικώς κάποια υπουργείο, κάτι που απέκλειε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν λείπουν εκείνοι που ζητούν να μην αναλάβει υπουργείο, αλλά να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα κομματικά του καθήκοντα και ιδιαίτερα στην ανανέωση του SPD. Αλλά «στο κάτω κάτω, αυτός είναι ο αρχηγός», δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής της ισχυρής κομματικής οργάνωσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, υπονοώντας σαφώς ότι εναπόκειται στον ίδιο τον Σουλτς να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του.

Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ στα ποσοστά του SPD μία μέρα πριν το κρίσιμο συνέδριο

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να «πληγώνουν» το SPD που εμφανίζει μεγαλύτερη πτώση. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Infratest dimap, που δημοσιεύει σήμερα το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το SPD συγκεντρώνει μόλις το 19% των προτιμήσεων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 1997. Το κόμμα της Μέρκελ παραμένει σταθερά στο 33%, ενώ η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παραμένει τρίτο κόμμα με 12%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ