ΚΟΣΜΟΣ

H «κακοποίηση του ουρανού» που εξοργίζει τους αστρονόμους

H «κακοποίηση του ουρανού» που εξοργίζει τους αστρονόμους
Facebook/Rocket Lab

Αστρονόμοι από διάφορα μέρη του πλανήτη έχουν αγανακτήσει με ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έθεσε ένα γυαλιστερό πολύπλευρο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η διαστημική startup, Rocket Lab, εκτόξευσε πύραυλο από απομακρυσμένη φάρμα στη χερσόνησο Μάχια της Ν. Ζηλανδίας. Ο ιδρυτής της, Πίτερ Μπεκ, ικανοποιημένος χαρακτήρισε την εκτόξευση αυτή ως ένα «σχεδόν χωρίς προηγούμενο» βήμα στην ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος.

Η ρουκέτα μετέφερε στο διάστημα αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «Άστρο της Ανθρωπότητας». Πρόκειται για ένα γυαλιστερό πολύπλευρο, φτιαγμένο από ανθρακονήματα. Δικαίως, έχει κερδίσει το παρατσούκλι «ντισκομπάλα».

Οι αντιδράσεις

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ίσθερ από το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian πως η Rocket Lab πάτησε πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα του κλάδου του.

Η φωτορύπανση αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα των ερευνητών που παρακολουθούν τα αστέρια και η εισαγωγή μιας «λαμπερής ντισκομπάλας» στο Διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. Αυτή η μεμονωμένη φωτορύπανση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αλλά αν εξελιχθεί σε συνήθη πρακτική θα «βγάλει τους αστρονόμους στους δρόμους», λέει χαρακτηριστικά ο Ίσθερ.

Ευτυχώς για όλους, το «Άστρο της Ανθρωπότητας» δεν θα ενοχλεί για πολύ καιρό, αφού τον Οκτώβριο αναμένεται να ξαναπέσει στην γήινη ατμόσφαιρα, λιώνοντας κατά την είσοδό του στον πλανήτη μας.

Ως τότε όμως, θα είναι το πιο λαμπερό ανθρώπινο αντικείμενο στον ουρανό. Άλλοι αστρονόμοι δεν ήταν τόσο διπλωματικοί στα σχόλιά τους όσο ο αστρονόμος από το Ώκλαντ.

rocketlab3


Πηγή: rocketlabusa.com

«Ουάου. Ένα εκτυφλωτικό διαστημικό γκράφιτι. Σε ευχαριστούμε πολύ Rocket Lab», έγραψε στο Twitter ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Ακόμα μία εισβολή στο προσωπικό μου σύμπαν. Ακόμα ένα φωτεινό φλας που ζητά την προσοχή των ματιών μου», έγραψε στο Scientific American ο επικεφαλής του τμήματος Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, Κάλεμπ Σαρφ.

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα το θεωρούσαμε “γλυκούλι” να φορέσουμε στροβοσκόπιο σε μια πολική αρκούδα ή την προσθήκη διαφημιστικών πινακίδων στην κορυφή του Έβερεστ», συνεχίζει ο Σαρφ. «Η τοποθέτηση μίας τεχνητής φωτεινής σφαίρας στους ουρανούς είναι παραπλήσια κακοποίηση. Είναι οπωσδήποτε μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η θέση μας στο Σύμπαν γιατί μολύνει το μέρος που πρέπει να προστατεύσουμε».

Τι υποστηρίζουν οι δημιουργοί

Η Rocket Lab υποστηρίζει πως ανέβασε σε τροχιά το κατοπτρικό «άστρο» για να αντανακλά το φως του ήλιου ακόμα και τη νύχτα, «ως μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η Γη μέσα στο σύμπαν».

«Θα δημιουργήσει μία κοινή εμπειρία για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», προσθέτει ο ιδρυτής της διαστημικής startup, εξοργίζοντας εκατοντάδες παρατηρησιακούς αστρονόμους στον πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ