ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Προτίθεμαι να ζητήσω συγγνώμη για τα retweet ακροδεξιών βρετανικών βίντεο

Τραμπ: Προτίθεμαι να ζητήσω συγγνώμη για τα retweet ακροδεξιών βρετανικών βίντεο
REUTERS/Denis Balibouse

Την πρόθεσή του αν απολογηθεί για το retweet που έκανε σε αντιμουσουλμανικά βίντεο, τα οποία είχε αρχικά αναρτήσει το ακροδεξιό βρετανικό κόμμα Britain First («Πρώτα η Βρετανία»), εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, ο οποίος επεσήμανε πως δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει την Βρετανία.

Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Good Morning Britain του ITV, που βιντεοσκοπήθηκε χθες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και θα μεταδοθεί την Κυριακή, ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την οργάνωση αυτή και ότι ο ίδιος είναι «ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει», όπως επίσης και ότι η αναμετάδοση των βίντεο αυτών δεν σημαίνει ότι τα εγκρίνει.

Ο Τραμπ προκάλεσε κατακραυγή στη Βρετανία όταν τον Νοέμβριο αναμετέδωσε τα αντιμουσουλμανικά αυτά βίντεο του Britain First και ενεπλάκη σε μια δημόσια λογομαχία με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία του άσκησε κριτική γι' αυτό.

Όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πιέστηκε να πει αν θα ζητούσε συγγνώμη για την αναμετάδοση των επίμαχων βίντεο, ο Τραμπ δήλωσε ότι αν η οργάνωση αυτή αποτελείται από ρατσιστές, θα το κάνει.

Βρετανία: Η... λάθος Τερέζα Μέι περιμένει τη «συγγνώμη» του Τραμπ

«Να ποιο είναι το σωστό, αν μου λέγατε ότι είναι τρομεροί άνθρωποι, τρομεροί ρατσιστές βεβαίως και θα ζητούσα συγγνώμη, αν θέλατε να το κάνω», είπε.

«Δεν γνώριζα τίποτε γι' αυτούς, δεν γνωρίζω τίποτε γι' αυτούς και σήμερα πέραν αυτού του λίγου που διάβασα», συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν ήθελε να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στη Βρετανία, που είναι μια χώρα που όπως είπε αγαπάει πάρα πολύ.

«Αυτό μπορεί να προκάλεσε πολύ θόρυβο στη Βρετανία, όχι όμως στις ΗΠΑ», σημείωσε εξάλλου και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω ότι έχω μια πολύ καλή σχέση με την πρωθυπουργό σας. Κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουμε πράγματι μια πολύ καλή σχέση, αν και πολλοί πιστεύουν το αντίθετο».

«Την υποστηρίζω, υποστηρίζω πολλά από αυτά που κάνει και πολλά από αυτά που λέει και σας υποστηρίζω πολύ στρατιωτικά. Εμείς θα σας υπερασπιστούμε αν συμβεί κάτι, το οποίο ευελπιστούμε ότι ποτέ δεν θα συμβεί. Είμαι δεινός υποστηρικτής του Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο κίνημα αυτό μετέχουν καμιά δεκαριά ακτιβιστές. Στις συγκεντρώσεις του δεν μετέχουν πάνω από 100 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ