ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βρετανού υπουργού για τα «επιθετικά σχέδια» της Ρωσίας

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βρετανού υπουργού για τα «επιθετικά σχέδια» της Ρωσίας
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας REUTERS/Hannah McKay

Σε προειδοποιήσεις για τα «επιθετικά σχέδια» της Ρωσίας, που «αποσκοπούν στην καταστροφή της βρετανικής οικονομίας και των υποδομών της χώρας» αλλά και την πρόκληση «χιλιάδων, χιλιάδων θανάτων» μίλησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Tα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που χαρακτήρισε τα λεγόμενα του υπουργού σενάρια κατάλληλα για κόμικς ή ταινία των «Μόντι Πάιθονς».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας είπε ότι η Μόσχα έχει βάλει στο «στόχαστρο» την οικονομία της Βρετανίας και τις υποδομές της και διερωτήθηκε γιατί οι Ρώσοι «μελετούν και φωτογραφίζουν» τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βρετανία.

Κατά τον ίδι,ο η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι ότι η Ρωσία θέλει να πλήξει τη Βρετανία, προκαλώντας χάος και οδηγώντας στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

«Το σχέδιο των Ρώσων δεν προβλέπει να κάνουν απόβαση στο Σάουθ Μπέι στο Σκάρμπορο ή στο Μπράιτον Μπιτς» είπε ο Βρετανός υπουργός, και συμπλήρωσε ότι μέλημα της Μόσχας είναι να προκαλέσουν «πόνο στη Βρετανία».

Έκανε δε, λόγο για μια «πραγματική απειλή», με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

Τι απαντά η Μόσχα

Οι κατηγορίες αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από πλευράς της Ρωσίας, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για προσπάθεια «αυτοπροβολής» του Γουίλιαμσον με στόχο να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

«Ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον στον φλογερό του αγώνα να αποσπάσει χρήματα για τις στρατιωτικές δαπάνες, φαίνεται ότι έπαψε να αντιλαμβάνεται που βρίσκονται τα όρια της λογικής» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι οι φοβίες του Βρετανού υπουργού αξίζει να απεικονιστούν σε κόμικς ή τους «Μόντι Πάιθονς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ