ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εν μέσω διαδηλώσεων

Ονδούρα: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εν μέσω διαδηλώσεων
REUTERS

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ορκίστηκε σήμερα εν μέσω διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί την επανεκλογή του και καταγγέλλει «νοθεία».

Ο Ερνάντες, που επανεξελέγη στις 26 Νοεμβρίου, ανέλαβε σήμερα καθήκοντα στη διάρκεια μιας συνόδου του Κογκρέσου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, που είχε τεθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

«Υπόσχομαι να τηρώ και να φροντίζω για την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους προτού ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του στην ηγεσία της χώρας.

Όμως, αν και χιλιάδες υποστηρικτές του τον επευφήμησαν στα στάδιο γύρω από το οποίο είχε σχηματιστεί ένα κλοιός των δυνάμεων ασφαλείας, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα σε μια ατμόσφαιρα έντασης. Χθες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

Σήμερα, διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μιραφλόρες, ανέκοψαν ένα λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του αρχηγού του κράτους στο στάδιο, προτού διαλυθούν υπό την απειλή μιας επίθεσης.

«Πρέπει να διεξαχθούν νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Σαλβαδόρ Νασράλα.

Από την πλευρά του ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ερνάντες, 49 ετών, μέλος του Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), απάντησε στις διαδηλώσεις με μια έκκληση για ενότητα.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εργαστούμε για όλους τους πολίτες της Ονδούρας, κάτω από μία σημαία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ