ΚΟΣΜΟΣ

Ασυλία ζητά ο Πουτζντεμόν για να επιστρέψει στην Καταλονία

Ασυλία ζητά ο Πουτζντεμόν για να επιστρέψει στην Καταλονία
REUTERS/Yves Herman

Μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, Ροζέρ Τορέντ, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζητά νομική προστασία προκειμένου να επιστρέψει στην Καταλονία για να επανεκλεγεί στην προεδρία της περιοχής.

Επικαλούμενος τον κανονισμό για τη βουλευτική ασυλία, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, επισημαίνει στην επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει στα ισπανικά μέσα, πως δεν μπορεί να συλληφθεί εάν «δεν πιαστεί επ’ αυτοφώρω κατά την τέλεση εγκλήματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το The Spain Report.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, εξετάζοντας την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Πουτζντεμόν, μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως ηγέτη της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο Πουτζντεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία.

O ίδιος, θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε επίσης ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία, όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει πάντως της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ