ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ικανοποίηση Βούτσιτς από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Σερβία: Ικανοποίηση Βούτσιτς από τη συνάντηση με τον Ερντογάν
REUTERS/Marko Djurica/ file photo

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον εκπρόσωπο των Βόσνιων μουσουλμάνων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ερντογάν για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Βελιγραδίου - Σαράγεβου που διέρχονται περίοδο κρίσης.

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) πως έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Σέρβων και Βόσνιων μουσουλμάνων και διαβεβαίωσε τον Ιζετμπέγκοβιτς ότι η Σερβία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη αλλά ζητά να γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα των Σέρβων όπως απορρέουν από την συνθήκη του Ντέιτον του 1995.

Ο Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συνομιλιών, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί ιστορικής σημασίας αφού έλαβε την διαβεβαίωση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι «η Σερβία δεν θα δημιουργήσει ποτέ προβλήματα στην Βοσνία και θα αποτελέσει εγγύηση για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ειρηνική συμβίωση Σέρβων και Βόσνιων στα Βαλκάνια».

Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς ανέφερε επίσης ότι κατά την συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης δύο μεγάλων έργων υποδομής. Πρόκειται - όπως διευκρίνισε - για την κατασκευή δύο αυτοκινητόδρομων ο ένας εκ των οποίων θα διασχίζει τη βόρεια Βοσνία και θα συνδέει το Σαράγεβο με το Βελιγράδι και ο δεύτερος θα ξεκινάει επίσης από το Σαράγεβο, θα διέρχεται από τις σερβικές περιοχές στην νότια Βοσνία και θα καταλήγει στο Σαντζάκ στη νότια Σερβία. Ο Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε να βρει χρηματοδότες για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Η εκπροσώπηση της Βοσνίας στην τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη από τον Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε παράδοξο και επικίνδυνο το γεγονός να εκπροσωπείται η Βοσνία, όχι από τον προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου, που αυτό το εξάμηνο είναι ο Κροάτης Ντράγκαν Τσόβιτς, αλλά από ένα μέλος. «Η Τουρκία με δραματικό τρόπο αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Βοσνίας προσπαθώντας να επιβάλει τον εκπρόσωπο της βοσνιακής εθνικής κοινότητας ως εκπρόσωπο ολόκληρης της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Μίλοραντ Ντόντικ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ