«Έτοιμο» να εκραγεί το ηφαίστειο Ζάο στην Ιαπωνία
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης στο 2, με ανώτατο όριο το πέντε, για το Βουνό Ζάο, ένα ηφαίστειο που εκτείνεται στους νομούς Μιγιάκι και Γιαμαγκάτα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς όπως υποστηρίζει, καταγράφηκαν ηφαιστειακές δονήσεις οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν έκρηξη.
Επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι στην περίπτωση που σημειωθεί έκρηξη, τα ηφαιστειακά πετρώματα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε ακτίνα 1,5 χλμ. Ήδη από την Κυριακή παρατηρήθηκε μετατόπιση μικρών φλοιών, αποτέλεσμα θερμών υπόγειων υδάτων και μετακίνησης ηφαιστειακού αερίου, η οποία συνεχίσθηκε τα επόμενα 31 λεπτά, καθώς και μία διόγκωση της νότιας πλαγιάς του βουνού. Αυτά τα φαινόμενα μαζί με τις δονήσεις καταδεικνύουν πιθανή αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, εκτιμούν οι ειδικοί.
Οι τοπικές αρχές ζήτησαν αμέσως να εκκενωθεί η περιοχή γύρω από τον κρατήρα, καθώς και παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο. Η έκρηξη δύο κρατήρων που σημειώθηκε στις 23 Ιανουαρίου κοντά στις κορυφές του Μότο -Σιράν και του Κουσάτσου Σιράν, βόρεια του Τόκιο, είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και 11 να τραυματισθούν σε παραπλήσιο χιονοδρομικό κέντρο.
Tριπλή πληρωμή για συνταξιούχους: Πότε καταβάλλονται η ενίσχυση των 400 ευρώ και οι συντάξεις
03:00
Εθνικός «Κουμπαράς»: Πώς θα λειτουργεία - Τι ισχύει με την κατάθεση χρημάτων
02:00
Στον «αέρα» η ρύθμιση που απαγόρευε τα μετρητά στις παραδόσεις courier - Τι αλλάζει στις πληρωμές
01:00
Προσλήψεις: Υποχρεωτική η αναγραφή του μισθού στις αγγελίες από 1η Νοεμβρίου
00:30