ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Σόιμπλε

Αυτοί είναι οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Σόιμπλε
REUTERS/Eric Vidal

Στον πιθανό διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, παρουσιάζοντας τα στελέχη των κομμάτων του "μεγάλου" συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) και βαθμολογώντας τα με κριτήριο το εάν συγκεντρώνουν αφενός τα προσόντα για τη θέση και αφετέρου τις πιθανότητες να επιλεγούν για αυτήν.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει από τη μία πλευρά να έχει την υποστήριξη του κόμματός του και από την άλλη αυτογνωσία και την επίγνωση της αποστολής του. "Ο Σόιμπλε τα είχε", αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι ο σημερινός Πρόεδρος τoυ Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, ενώ στην κρίση του ευρώ πέτυχε την ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των εταίρων και των γερμανικών συμφερόντων.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του αναφέρονται ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ και βεβαίως ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Αναλυτικότερα:

Ο Πέτερ Αλτμάιερ θεωρείται - εν αντιθέσει προς τον κ. Σόιμπλε - πολύ κοινωνικός και εξωστρεφής, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με την 'Αγγελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αλλά και με τις Βρυξέλλες, καθώς έχει εργαστεί εκεί ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, θεωρείται αξιόπιστος και από το SPD, ενώ λέγεται ότι σε περιπτώσεις διαφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η δική του διαμεσολάβηση που οδήγησε σε συμβιβασμό. Σημειώνεται ωστόσο και το γεγονός ότι η Καγκελάριος Μέρκελ, σε φθίνουσα πορεία η ίδια σε ό,τι αφορά την δημοτικότητά της, ίσως να μην κατορθώσει να επιβάλει τον στενότερο συνεργάτη της στο σημαντικότερο υπουργείο έναντι κάποιου περισσότερο "ανεξάρτητου".

18963959

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MARKUS HEINE

Η συντακτική ομάδα της Welt πάντως τον βαθμολογεί με πέντε στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης και με τέσσερα στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν έχει πιθανότητες να την αναλάβει.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν "αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο 'Αμυνας με όλα του τα σκάνδαλα, μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα", γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει ότι κανείς δεν έχει εκφραστεί εναντίον της στην συζήτηση για το υπουργείο Οικονομικών, αν και η ίδια δεν θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των στελεχών του CDU.

2018 01 11T231719Z 1485801914 RC1265390590 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν διαθέτει πάντως την εμπειρία των υπουργείων Οικογένειας και Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την βαθμολογία της, παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές της, αλλά μόνο δύο στα πέντε για τις πιθανότητές της να μεταπηδήσει τελικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ υπηρετεί σήμερα ως Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στο CDU.

Capture copy

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Το βράδυ των εκλογών πολλοί μάλιστα εξεπλάγησαν όταν τον είδαν δίπλα στην Καγκελάριο και αναρωτήθηκαν αν ενδεχομένως τον προορίζει για μέλος του επόμενου υπουργικού συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Έτινγκερ είναι διάσημος για τις λεκτικές "γκάφες" του και δεν είναι βέβαιο ότι η κυρία Μέρκελ θα εμπιστευόταν κάποιον που δεν θα μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό σε μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση. Η συντακτική ομάδα της "Die Welt" τον βαθμολόγησε με τέσσερα στα πέντε για τα προσόντα του, αλλά μόλις με ένα στα πέντε για τις πιθανότητες τελικά να επιλεγεί.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία της Βαυαρίας, παραμένοντας στην ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

2017 12 16T103506Z 1947817881 UP1EDCG0TEIJP RTRMADP 3 GERMANY POLITICS CSU

REUTERS/Michael Dalder

Ανοιξε έτσι η συζήτηση αν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό, θελήσει να αναλάβει και αυτός μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Λόγω της προσωπικότητας αλλά και της διαδρομής του, θεωρείται ότι διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος, ενώ πολλά στελέχη του CDU θα τον προτιμούσαν σε αυτή τη θέση έναντι π.χ. του κ. Αλτμάιερ και δεν θα θεωρούσαν μειονέκτημα την απόσταση που τον χωρίζει από την Καγκελάριο, με την οποία έχει συγκρουστεί επανειλημμένα. Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για το αν διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται, ακόμη και από πολλούς στο CDU, επιτυχημένος και ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας, συνήθως πίσω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

188652461

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CLEMENS BILAN

Προβληματικό θεωρείται ωστόσο το γεγονός ότι στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας "κάθε δεύτερη εβδομάδα ερχόταν με μια νέα ιδέα". Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει, αντιθέτως, να διαθέτει πιο μακροπρόθεσμη γραμμή, επισημαίνεται. Το θέμα πάντως είναι αν ο Μάρτιν Σουλτς θα θελήσει να τον προωθήσει για την θέση ή να τον αφήσει εντελώς εκτός της νέας κυβέρνησης, αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολύ εύκολο, καθώς πρόκειται για τον δημοφιλέστερο πολιτικό του SPD. Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για τις ικανότητες και δύο στα πέντε για την πιθανότητα να προταθεί.

Ο Όλαφ Σολτς, Δήμαρχος του Αμβούργου και Αντιπρόεδρος του SPD αντιμετωπίζεται ως "μυστικό" σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

18292849

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MARIUS ROEER

Θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση, αν και στο παθητικό του έχει καταγραφεί η αποτυχία της ασφάλειας της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο. Ο συντάκτης εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος ο κ. Σολτς θα προτιμήσει να παραμείνει στο Αμβούργο, όπου είναι περίπου "βασιλιάς", από το να τεθεί υπό την κυρία Μέρκελ. Όπως φαίνεται πάντως δεν αμφισβητούνται οι ικανότητές του, καθώς παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια, αλλά μόλις δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά τις πιθανότητές του.

Ο Μάρτιν Σουλτς, τέλος, έχει να αντιμετωπίσει τα - όχι λίγα - στελέχη του κόμματός του τα οποία όχι μόνο τον συμβουλεύουν, αλλά και απαιτούν να μείνει εκτός κυβέρνησης και να συγκεντρωθεί στο κόμμα του.

Capture copy copy copy

REUTERS/Christian Mang

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς δεν θεωρείται από το συντάκτη κατάλληλος για το υπουργείο Οικονομικών, λόγω κυρίως των απόψεών του για τα δημοσιονομικά. Για αυτό και βαθμολογείται μόλις με δύο στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές του, αλλά με πέντε στα πέντε αστέρια σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες, καθώς, εάν τελικά το υπουργείο καταλήξει στο SPD, θα είναι εκείνος που θα επιλέξει ποιο στέλεχος θα το αναλάβει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ