ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Υπάλληλοι των ταχυδρομείων απολύονταν Παρασκευή κι επαναπροσλαμβάνονταν τη Δευτέρα

Ισπανία: Υπάλληλοι των ταχυδρομείων απολύονταν Παρασκευή κι επαναπροσλαμβάνονταν τη Δευτέρα
EPA/TONI ALBIR

Τις απορρυθμιστικές τάσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας, ακόμη και σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση της ισπανικής Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico, διαπιστώνει πως τα κρατικά Ταχυδρομεία της χώρας (Correos) προέβαιναν τα τελευταία χρόνια σε εκτεταμένες προσλήψεις με παράνομα συμβόλαια και σχέσεις απασχόλησης.

Με την έκθεσή της αυτή, η Επιθεώρηση δικαίωσε το Συνδικάτο Αλληλεγγύης Ταχυδρομείων (SSP), το οποίο είχε καταγγείλει πως τα Ταχυδρομεία απέλυαν εργαζομένους την Παρασκευή και τους επαναπροσλάμβαναν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, η διοίκηση των Ταχυδρομείων επί πολλά έτη διατηρούσε ένα «σύστημα παράνομων συμβάσεων», που βασιζόταν στην προσωρινή παύση των εργαζομένων την Παρασκευή και την επαναπρόσληψή τους την επόμενη Δευτέρα, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα χρήματα που θα απέδιδε και τις κρατήσεις για εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση για τις ημέρες του Σαββατοκύριακου και τις αργίες.

Μολονότι οι καταγγελίες αφορούσαν αρχικά την τακτική των Ταχυδρομείων στο Αλικάντε (νότια), η Επιθεώρηση μετά την έρευνά της διαπίστωσε πως η τακτική αυτή των συμβάσεων «είχε μετατραπεί σε συνήθη πρακτική των Ταχυδρομείων» σε όλα τα υποκαταστήματα κι υπηρεσίες τους στη χώρα.

Τα Ταχυδρομεία παραδέχθηκαν τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις που ώφειλε να καταβάλει στους πληττόμενους εργαζόμενους. Από τα πρακτικά της έκθεσης προκύπτει πως οι συμβάσεις αυτές συνάπτονταν κατ’ εξακολούθηση στο Αλικάντε για την αποφυγή καταβολής των εισφορών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σύμφωνα με το SSP, η έκθεση «επιβεβαιώνει την ύπαρξη των παράνομων αυτών μορφών συμβάσεων και μη καταβολής των κοινωνικών εισφορών, που αποδείχθηκε περίτρανα ότι αποτελούν μία χρόνια, γενικευμένη και εξακολουθητική πρακτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ