ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μελανσόν ζητά αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά - Σκληρή απάντηση Παπαδημούλη

Ο Μελανσόν ζητά αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά - Σκληρή απάντηση Παπαδημούλη
EPA/ALEXANDROS VLACHOS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, προσάπτοντας του πως έχει φορέσει έναν «φιλελεύθερο μανδύα» κατά του οποίου αγωνίζεται το ΚΕΑ.

Σε απόφαση του κόμματος τονίζεται πως «για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», ενώ εκφράζεται λύπη για το ότι ο κ. Τσίπρας προωθεί τη λιτότητα έως του «σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Το Κόμμα της Αριστεράς, συνεχίζοντας, διατρανώνει ότι έχει «έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς και ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα του ΚΕΑ αγωνίζονται, το καθένα στη χώρα του, ενάντια σε τέτοιες πολιτικές», εκτιμώντας πως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «δεν μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του ταυτόχρονα τους αντιπάλους και τους υποστηρικτές αυτής εκεί της Ευρώπης».

Αντιδημοκρατική η απαίτηση Μελανσόν, απαντά ο Δ. Παπαδημούλης

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης στην απόφαση του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο κ. Παπαδημούλης κάνει λόγο για μία αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική απαίτηση. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Η απαίτηση Μελανσόν είναι αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική. Γι’ αυτό απορρίπτεται πανηγυρικά. Η Αριστερά χρειάζεται ενότητα και συμμαχίες. Όχι νέες διαιρέσεις».

Αντίθεση από τον πρόεδρο του ΚΕΑ

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επεσήμανε, με τη σειρά του, πως οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν στο εσωτερικό του κόμματος, όμως υπενθυμίζει πως «η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».

«Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της», επισημαίνεται ακόμη, ενώ ο ίδιος αναφέρει πως «δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο που μπορεί να κερδίσει υπέρ των φτωχότερων της κοινωνίας – όπως γίνεται ορατό στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος», δηλώνει ο Γκίζι καταλήγοντας πως η «ισχύς του ΚΕΑ είναι ότι οργανώνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, να επιτρέπει τις διαφορές, να παρακινεί τις συζητήσεις και όχι τις αποβολές. Αν είχε επιλεγεί αυτός ο δρόμος, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα είχε καλύτερη, αλλά ξεκάθαρα χειρότερη επίδοση στις Ευρωκλογές του 2019. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ».

«Θέση γελοία, στη μορφή και την ουσία της»

Για μία «γελοία θέση, στη μορφή και την ουσία της», έκανε λόγο η Αν Σαμπουρέν, επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες», εξήγησε, απορρίπτοντας το αίτημα Μελανσόν.

Η ίδια παρατήρησε πως το ΚΕΑ δεν λειτουργεί έτσι και «είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης». Στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «αποκλεισμός δεν υπάρχει: πρόκειται για μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων», είπε και εξέφρασε την εκτίμησή της πως το κόμμα του Μελανσόν ζητά «ένα πρόσχημα για να κόψει τις γέφυρες». «Πίσω από το αίτημα για καθαρότητα, υπάρχει το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν άλλοι σκοποί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ