ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Μάικλ Φλιν, καθώς η έρευνα του Μιούλερ θα ολοκληρωθεί την άνοιξη

ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Μάικλ Φλιν, καθώς η έρευνα του Μιούλερ θα ολοκληρωθεί την άνοιξη
EPA/MICHAEL REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί η προθεσμία για την κατάθεση αναφοράς σχετικά με την κατάσταση της υπόθεσης του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, να λήγει σήμερα, όμως οι δικηγόροι αυτού και το γραφείο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν είναι έτοιμοι για τον προσδιορισμό μιας δίκης, όπως αναφέρει το CNNi.

Τόσο η πλευρά του ειδικού ανακριτή, όσο και η πλευρά των συνηγόρων του ζήτησαν μία παράταση μέχρι την 1η Μαΐου του 2018.

Της εξέλιξης αυτής, είχε προηγηθεί η υπόθεση του πρώην συμβούλου για θέμα εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Την υπόθεση αυτή, εποπτεύει επίσης, ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ, ενώ έχει χορηγηθεί προθεσμία μέχρι τα μέσα Απριλίου, προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα της δίκης που θ’ ακολουθήσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Τζορτζ Παπαδόπουλο

Οι παρατάσεις που έχουν χορηγηθεί στις δύο περιπτώσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μιούλερ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων γνωστοποίησε ότι ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του, για ψευδή κατάθεση στο FBI κι αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Τον Δεκέμβριο, ο Φλιν παραδέχτηκε επίσης, ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, ενώ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή. Ο Φλιν διερευνάται για τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε με την Ρωσία παρέχοντας υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες, δεν είχαν δηλωθεί όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο ίδιος, ερευνάται για τις επικοινωνίες που είχε κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ, με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Φλιν αποπέμφθηκε από τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του Τραμπ, Μαρκ Κοράλο είχε ανησυχήσει ότι η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, μετά από σχόλιο που φέρεται να έχει κάνει για τα ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και των Ρώσων. Στο ζήτημα αυτό, κι αναφορικά με το σχόλιο της Χικς αναφέρθηκε η εφημερίδα «The New York Times».

Η Χικς φέρεται να είπε στον πρόεδρο Τραμπ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Τραμπ Τζούνιορ «δεν θα δημοσιευτούν ποτέ», ενώ ο Κοράλο αναμένεται ν’ αναφερθεί στην συζήτηση αυτή, στην κατάθεση που θα δώσει στον ειδικό ανακριτή Μιούλερ.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Τραμπ τζούνιορ τα μηνύματα που αντάλλαξε με τα Wikileaks στο Twitter

Το CNNi ανέφερε προηγούμενα, ότι ο Κοράλο έχει προγραμματιστεί να δώσει κατάθεση στην ομάδα έρευνας του Μιούλερ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος. Αναμένεται επίσης, ότι ο ειδικός ανακριτής θα τον ρωτήσει για την συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ που έγινε στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κι αναφορικά με την συγγραφή της πρώτης (παραπλανητικής) ανακοίνωσης για τον συνάντηση μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και Ρώσων που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Κοράλο ανησυχούσε για την στάση της Χικς και τα όσα είπε τα οποία απέδιδε είτε σε αφέλεια, είτε σε πρόθεση αναφορικά με την μη παράδοση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην ομάδα έρευνας του Μιούλερ.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Χικς αρνήθηκε ότι η ίδια έχει πει κάτι παρόμοιο, σε δήλωσή του, στο CNNi. «Όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι γνωρίζουν δεν συνηθίζω να σχολιάζω ερωτήσεις των ΜΜΕ. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, πρέπει ν’ απαντήσω. Η ίδια, δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Η ιδέα ότι η Χόουπ Χικς πρότεινε την απόκρυψη ή την καταστροφή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων εγγράφων, είναι ολικά ανυπόστατη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Τρουτ, δικηγόρος της Χικς.

Στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, συμμετείχαν ο Τραμπ Τζούνιορ, ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ κι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Η συνάντηση αυτή, έγινε με μία δικηγόρο από την Ρωσία για την οποία ο Τραμπ Τζούνιορ πίστευε ότι θα του παρέδιδε επιβαρυντικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον. Η ίδια συνάντηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο του Μάλερ, όσο και των ερευνών που διεξάγονται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, από το Κογκρέσο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ