ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι το 2022 η Γαλλία θα έχει πει το τελικό «όχι» στη γραφειοκρατία

Μέχρι το 2022 η Γαλλία θα έχει πει το τελικό «όχι» στη γραφειοκρατία
Pixabay

Οι Γάλλοι θα μπορούν από το 2022 να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά το 100% των επίσημων εντύπων ενώ θα αυξηθεί η σύνδεση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με τα προσόντα τους, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση σε μια πρώτη επανεξέταση των δημόσιων δαπανών.

Η επανεξέταση αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για να διατυπωθεί το πώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισεκ. ευρώ μέσα στη διάρκεια της θητείας του, όπως έχει υποσχεθεί, σε μια χώρα που έχει από τις υψηλότερες αναλογίες δημόσιων δαπανών στον κόσμο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να θίξουμε ορισμένες ευαισθησίες, ορισμένες καταστάσεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. «Όμως δεν μπορείς να διορθώσεις μια χώρα, δεν μπορείς να στοχεύεις ψηλά, χωρίς να έχεις συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ταρακουνήσεις και κάποιες φορές να αλλάξεις μερικές απ' αυτές τις καταστάσεις».

PHILIP


Ο Γάλλος πρωθυπουργός / Πηγή: REUTERS/Charles Platiau

Η φιλοσοφία πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ψηφιοποιηθούν οι περισσότερες τεχνικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες στα διάφορα επίπεδα της γραφειοκρατίας, δήλωσε ο Φιλίπ.

Η κυβέρνηση θα εκπαιδεύσει επίσης υπαλλήλους για να ενεργούν ως σύμβουλοι μάλλον, παρά να συμπληρώνουν έντυπα και από την 31η Οκτωβρίου φέτος όλες οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές ονλάιν σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε πως μπορεί να εξετασθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ ο Φιλίπ δήλωσε πως περισσότεροι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με ιδιωτικά συμβόλαια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων καριέρας.

Ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες έδωσε για το πού θα πέσει το τσεκούρι.

Η νομοθεσία για τις αλλαγές θα είναι έτοιμη μέχρι την αρχή της ερχόμενης χρονιάς, έπειτα από διαβούλευση με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Φιλίπ.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι έχει στόχο να μειώσει τον αριθμό των κυβερνητικών υπαλλήλων κατά 120.000 μέσα σε πέντε χρόνια, 50.000 εκ των οποίων από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ