ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο Μαχμούντ Αμπάς θα τοποθετηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 20 Φεβρουαρίου

ΟΗΕ: Ο Μαχμούντ Αμπάς θα τοποθετηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 20 Φεβρουαρίου
REUTERS/Eduardo Munoz

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, που επικρίθηκε με σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα από την Ουάσιγκτον, θα απευθύνει ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε την Πέμπτη (1/2) ο πρεσβευτής του Κουβέιτ, της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα.

Θα πρόκειται για μια «σημαντική» ομιλία, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Μανσούρ Αγιάντ αλ Οτάιμπι. Το Κουβέιτ, εντός των ορίων της προεδρίας του στο ΣΑ του ΟΗΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθύνει πρόσκληση στον παλαιστίνιο πρόεδρο. «Κανένας δεν εναντιώθηκε στην έλευσή του», διαβεβαίωσε ο κουβεϊτιανός διπλωμάτης.

Την 25η Ιανουαρίου, η Νίκι Χέιλι, είχε επικρίνει δριμύτατα τον Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει το απαραίτητο θάρρος για να καταλήξει σε μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τους Παλαιστίνιους ότι επιδεικνύουν «έλλειψη σεβασμού» έναντι των ΗΠΑ μέσω Twitter αλλά και στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί εξάλλου να περικόψει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσιγκτον στους Παλαιστίνιους.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τρέχουμε πίσω από μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία για) την ειρήνη», είχε διαμηνύσει η Χέιλι. «Για να επιτύχουμε ιστορικά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε θαρραλέους ηγέτες», είχε προσθέσει.

Ο Αμπάς «απέρριψε οποιονδήποτε ρόλο των ΗΠΑ. Προσέβαλε τον Αμερικανό πρόεδρο», είχε συνεχίσει η Χέιλι. Μολαταύτα η Χέιλι είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα της παραμένει πάντα «δεσμευμένη» στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους παλαιστίνιους ηγέτες είναι πιο τεταμένες παρά ποτέ μετά τη μονομερή αναγνώριση στα τέλη του 2017 από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Μετά την απόφαση του Τραμπ, που ήλθε σε ρήξη την πολιτική που εφάρμοζαν για δεκαετίες οι ΗΠΑ ως προς το θέμα της Ιερουσαλήμ με την ανακοίνωση που έκανε την 6η Δεκεμβρίου, ο Αμπάς έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό ενώ αναμένεται να τονίσει ακόμη ότι πλέον αποδέχεται τη συμμετοχή μόνο μιας διεθνούς ομάδας σε διαμεσολαβητικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μια απόφαση με την οποία διατυπώθηκε μια προτροπή στις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η Χέιλι και ο Τραμπ απείλησαν να διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς όποια χώρα ψήφιζε υπέρ του κειμένου αυτού. Οι 128 από τις 193 χώρες τάχθηκαν υπέρ της απόφασης – η οποία δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα– μόλις 9 την καταψήφισαν, 35 απείχαν και 21 δεν ψήφισαν.

«Θα είναι καλό για τα μέλη του ΣΑ να ακούσουν τι έχει να πει ο πρόεδρος αυτοπροσώπως», είπε ο Αλ Οτάιμπι.

Σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που το Κουβέιτ παρουσίαζε στα ΜΜΕ το πρόγραμμα της προεδρίας του στο ΣΑ του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, προεξόφλησε ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα επιδιώξει «να τερματίσει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ» με την ομιλία που θα εκφωνήσει.

«Συνεχίζοντας τις ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ και τις μονομερείς ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, ο Αμπάς κάνει μια λαθεμένη ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και μειώνει τις προοπτικές ο λαός του να έχει καλύτερο μέλλον», υποστήριξε ακόμη ο πρέσβης του Ισραήλ.

Την εβδομάδα που αρχίζει τη 19η Φεβρουαρίου θα γίνουν στον ΟΗΕ πολλές συζητήσεις για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, καθώς το Κουβέιτ προγραμματίζει επίσης την Πέμπτη 22α Φεβρουαρίου μια ανεπίσημη συνεδρίαση για το ζήτημα με τη συμμετοχή του δημοκρατικού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Ο Κάρτερ είχε μεσολαβήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για τη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ