ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα κέρδισε.... 200 εκτ. δολάρια από τις παράνομες εξαγωγές της το 2017

Η Βόρεια Κορέα κέρδισε.... 200 εκτ. δολάρια από τις παράνομες εξαγωγές της το 2017
KCNA/via REUTERS

Περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια αποκόμισε η Βόρεια Κορέα το 2017 από παράνομες εξαγωγές προϊόντων, που παραβίασαν τις κυρώσειςπου είχαν επιβληθεί εις βάρος της από τη διεθνή κοινότητα για τις συνεχείς προκλήσεις και την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Σε εμπιστευτική έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, η Πιονγιάνγκ κατηγορείται ότι εφοδιάζει με όπλα τη Συρία και την Μιανμάρ.

Το πόρισμα της επιτροπής παρακολούθησης των κυρώσεων του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε άνθρακα σε λιμάνια, ανάμεσά τους στην Ρωσία, την Κίνα, την Νότια Κορέα, την Μαλαισία και το Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα στα οποία εμφανιζόντουσαν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα ως χώρες προέλευσης του άνθρακα, αντί η Βόρεια Κορέα.

Από το 2006 το 15μελές ΣΑ έχει εντείνει τις κυρώσεις εις βάρος του απομονωμένου κράτους σε μια προσπάθεια να «πνίξει» οικονομικά την Πιονγιάνγκ για να περιορίσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Ανάμεσα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, είναι η απαγόρευση εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, μόλυβδου, υφασμάτων και θαλασσινών καθώς και η επιβολή ανώτατου ορίου σε εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

«Η DPRK (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) καταπατά ήδη τα πιο πρόσφατα ψηφίσματα εκμεταλλευόμενη παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πετρελαίου, με συνεργούς ξένους υπηκόους, υπεράκτιες εταιρείες και το διεθνές τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν οι παρατηρητές στο πόρισμα των 213 σελίδων.

Οι παρατηρητές διερεύνησαν επίσης την εν εξελίξει συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Συρίας και Μιανμάρ σε βαλλιστικούς πυραύλους , όπως την παράνομη αποστολή περισσότερων από 40 φορτίων μεταξύ 2012 και 2017 στο κέντρο ερευνών και επιστημονικής μελέτης της Συρίας, που επιτηρεί το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.

Η έρευνα παρουσίασε «περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία του εμπάργκο όπλων και άλλων παραβιάσεων, όπως μέσω της μεταφοράς αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και χημικών όπλων», σημειώνεται στο πόρισμα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μια χώρα, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι είχε αποδείξεις ότι η Μιανμάρ έλαβε συστήματα βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, μαζί με συμβατικά όπλα, όπως πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων και πυραύλους εδάφους-αέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ