ΚΟΣΜΟΣ

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν στον Μακρόν πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν στον Μακρόν πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», που είναι σε εξέλιξη στην Συρία, έχει στόχο «τρομοκρατικά στοιχεία» και ότι η Άγκυρα «δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας».

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου επίθεση στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Σε συνέντευξη του την Τρίτη στην εφημερίδα Le Figaro ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η επιχείρηση θα αποτελούσε ένα «πραγματικό πρόβλημα» για την Γαλλία αν αυτή αποδειχτεί μια «επιχείρηση εισβολής».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αντίδρασή του, δήλωσε πως η Γαλλία «δεν μπορεί να κάνει τον δάσκαλο» στη χώρα του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν τόνισε στον Μακρόν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Όπως διευκρίνισε ο Τούρκος πρόεδρος, η επιχείρηση «στοχεύει στην εκδίωξη» «τρομοκρατικών στοιχείων» από το θύλακα της Αφρίν στο βόρεια Συρία, όπως το YPG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ