ΚΟΣΜΟΣ

Άγρια νύχτα στη Δρέσδη με τραυματίες αστυνομικούς, ακραίους δεξιούς και αντιφασίστες

Άγρια νύχτα στη Δρέσδη με τραυματίες αστυνομικούς, ακραίους δεξιούς και αντιφασίστες

Η συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του λαϊκιστικού δεξιού κινήματος PEGIDA, σε συνδυασμό με την συγκέντρωση αντιφασιστών, το βράδυ της δευτέρας στη Δρέσδη, στην επέτειο της δημιουργίας του κινήματος, δημιούργησε ένταση και σοβαρά επεισόδια με τραυματίες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και στοιχεία που έδωσε πανεπιστήμιο της πόλης, περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία στο κέντρο της Δρέσδης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» (ή PEGIDA, το αρκτικόλεξό της στα γερμανικά), που είχε δημιουργηθεί εκεί την 20ή Οκτωβρίου 2014.

Αν και ο συγκεκριμένος αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται συνήθως στις συγκεντρώσεις του κινήματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τους 25.000 που είχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση που είχε διοργανώσει το PEGIDA την 12η Ιανουαρίου, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές ανέμεναν περίπου 50.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα περίπου 15.000 αντιδιαδηλωτές συμμετείχαν σε διάφορες πορείες στην πόλη για να καταγγείλουν το λαϊκιστικό αυτό κίνημα.

«Αντίσταση!» και «Είμαστε ο λαός!» φώναζαν ρυθμικά οι υποστηρικτές του PEGIDA, χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα των διαδηλωτών εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΓΛΔ στα τέλη του 1989, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Μέρκελ, φύγε!», ήταν ένα από τα συνθήματα που έγραφαν πολλά πλακάτ των συγκεντρωμένων. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει μετατραπεί σε στόχο των υποστηρικτών του PEGIDA, λόγω της πολιτικής της στο ζήτημα της κρίσης των προσφύγων τους τελευταίους μήνες. Το κίνημα θεωρεί την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Γερμανία απειλή για τη χώρα.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι συνολικά το 2015 η Γερμανία θα υποδεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικά υψηλό.

Ο Λουτς Μπάχμαν, εκ των ηγετών του PEGIDA, χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ «δικτάτορα» καλώντας τη Δρέσδη, το λίκνο του κινήματος, να γίνει «το κέντρο της αντίστασης» στην πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο Μπάχμαν υποστήριξε ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν 32.000.

Αν και η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη δεν αποφεύθηκαν τα επεισόδια. Υποστηρικτές και αντίπαλοι του PEGIDA συνεπλάκησαν χρησιμοποιώντας φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα, πριν καταφέρει η αστυνομία τους διαλύσει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί στα σποραδικά επεισόδια ανάμεσα στους υποστηρικτές του PEGIDA και αντιφασίστες. Ένας από τους υποστηρικτές του κινήματος «τραυματίστηκε βαριά» όταν δέχθηκε επίθεση από άγνωστο με σιδηρολοστό, ανέφερε η αστυνομία της Σαξονίας στο Twitter. Σε ένα άλλο επεισόδιο αστυνομικοί δέχθηκαν κομμάτια των οδοφραγμάτων που είχαν ανεγερθεί και πυροτεχνήματα από αγνώστους.
Σύμφωνα με την αστυνομία η συγκέντρωση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και τερματίστηκε περί τις 21:30 (τοπική ώρα· 22:30 ώρα Ελλάδας).

Το πρακτορείο βίντεο Ruptly ανέφερε πως ένας εικονολήπτης υπέστη ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του PEGIDA και η κάμερά του καταστράφηκε. Ο εικονολήπτης Χοσέ Σεκέιρα χτυπήθηκε πισώπλατα από αγνώστους που του άρπαξαν την κάμερα. Ο εικονολήπτης προσπάθησε να την πάρει πίσω αλλά δέχθηκε χτυπήματα στην πλάτη και το κεφάλι πριν αστυνομικοί επέμβουν για να τον βοηθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ