ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πΓΔΜ για το συλλαλητήριο

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πΓΔΜ για το συλλαλητήριο
REUTERS/Costas Baltas

Τη θέση ότι το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ και αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπούγιαρ Οσμάνι.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε, παράλληλα, ότι το συλλαλητήριο αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται σε διάφορες μορφές και είναι κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υποτιμάται και ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας.

osmani


Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο θέμα που θα λυθεί χωρίς να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις (σ.σ. στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ) που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση. Αυτές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι εύκολες αποφάσεις» είπε ο Οσμάνι, που προέρχεται από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην πΓΔΜ, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες, προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ιδιαίτερα μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και το προηγούμενο στην Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ