ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζάκερμπεργκ παραδέχεται: Έχω κάνει κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε

Ο Ζάκερμπεργκ παραδέχεται: Έχω κάνει κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε
EPA/PETER DASILVA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναν αυστηρό απολογισμό της έως τώρα πορείας του κάνει ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με αφορμή την 14η επέτειο από την ίδρυση του μεγαλύτερου πλέον μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το «λάθος μου μεγάλο» (στα λατινικά mea culpa) φαίνεται πως είναι η νέα επωδός του Ζάκερμπεργκ. «Όλα αυτά τα χρόνια, έχω κάνει σχεδόν κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε. Έκανα δεκάδες τεχνικά λάθη και κακές συμφωνίες. Εμπιστεύθηκα λάθος ανθρώπους και τοποθέτησα ταλαντούχους ανθρώπους σε λάθος ρόλους. Έχασα σημαντικές τάσεις και υπήρξα αργός στις αντιδράσεις μου. Ξεκίνησα το ένα μετά το άλλο προϊόντα που απέτυχαν», έγραψε ο ίδιος.

Είχαν προηγηθεί και άλλες αυτοκριτικές του – αλλά καμία τόσο έντονη όσο αυτή – για τα λάθη του, πράγμα που δείχνει ότι ο 33χρονος, ο οποίος πριν 14 χρόνια είχε ξεκινήσει το Facebook ως φοιτητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δέχεται μεγάλες ψυχολογικές πιέσεις μετά τις συνεχείς κριτικές ότι το Facebook, που ξεπέρασε τα 2,1 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, διευκολύνει την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, σε τελευταία ανάλυση πιστεύει τα όποια λάθη δεν μπορούν να αναιρέσουν τα θετικά του Facebook. «Ο λόγος που η κοινότητά μας υπάρχει σήμερα, δεν είναι επειδή αποφύγαμε τα λάθη. Είναι επειδή πιστεύουμε πως ότι κάνουμε, έχει αρκετή σημασία, ώστε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επιλύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα σφάλουμε ξανά και ξανά, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να επιτύχουμε πρόοδο» έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στη νέα ανάρτησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ