ΚΟΣΜΟΣ

Άνοδος της ισλαμιστικής απειλής στη Γερμανία

Άνοδος της ισλαμιστικής απειλής στη Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thilo Schmuelgen

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η ισλαμιστική απειλή στη Γερμανία, παρά τις ήττες που έχει δεχτεί το ISIS. Όπως ανακοίνωσε η γερμανική δικαστική αστυνομία, «ο κίνδυνος στη χώρα έχει αυξηθεί εξαιτίας της συρροής προσφύγων».

«Στη Γερμανία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δυναμικό ισλαμιστικής απειλής που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας BKA, Χόλγκερ Μουνχ, σε ευρωπαϊκό συνέδριο αστυνομικών στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ριζοσπαστών ισλαμιστών που θεωρείται πιθανό να διαπράξουν επίθεση αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε 743 σήμερα έναντι 139 το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο. Γενικά οι σαλαφιστικοί κύκλοι περιλαμβάνουν περίπου 11.000 άτομα, από τα οποία 970 έχουν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της BKA.

Οι περισσότερες επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων που έχουν γίνει από το 2015 στη Γερμανία, έχουν πραγματοποιηθεί από αιτούντες άσυλο.

«Ξέρουμε πως με τη συρροή των προσφύγων ο κίνδυνος δεν μειώθηκε», σημείωσε ο Χόλγκερ Μουνχ.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στη χώρα από το 2015, κυρίως προερχόμενοι από τη Συρία. Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στη Γερμανία μεταξύ των μεταναστών είναι αυξημένος «όταν δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», πρόσθεσε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ