ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία

Συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία
REUTERS/Hannibal Hanschke

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης Μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία κατέληξαν την Τετάρτη οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά το "μοίρασμα" των υπουργείων, πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Οικογένειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Oι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ θα αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο στα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Ενέργειας, Αγροτικής Οικονομίας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, σύμφωνα με την Bild, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας.

Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Την είδηση για το "κλείδωμα" της συμφωνίας επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν σήμερα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μήνυμά τουw που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ