ΚΟΣΜΟΣ

Κέρδισε σχεδόν 600 εκατομμύρια και… αρνείται να τα πάρει

Κέρδισε σχεδόν 600 εκατομμύρια και… αρνείται να τα πάρει
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Brendan McDermid

Στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, μία γυναίκα αγόρασε λαχνό και κέρδισε το υπέρογκο ποσό των 559 (!) εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο πράγμα που όλοι περίμεναν πως θα έκανε ήταν να τρέξει να το διεκδικήσει.

Όμως, όχι. Η τυχερή, που όλοι την αποκαλούν Jane Do (όρος που χρησιμοποιείται για τα άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν είναι γνωστή), το μόνο που έκανε ήταν να στείλει στους υπεύθυνους μια φωτογραφία με τον τυχερό λαχνό, ως απόδειξη πως είναι η δικαιούχος του ποσού. Η ίδια αρνήθηκε να εμφανιστεί και να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για την παραλαβή του ποσού.

Αυτό συνέβη γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη κατά την διεκδίκηση του ποσού να αποκαλύψει την ταυτότητά της, πράγμα που δεν επιθυμεί. Έτσι αποφάσισε να περιμένει και να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη νομική πρόβλεψη.

Όπως αναφέρει, στην καταγγελία την οποία υπέβαλλε, υπέγραψε κανονικά το απόκομμα του λαχνού στην πίσω πλευρά, αλλά δεν είχε αντιληφθεί όλους τους όρους. Όπως υποστηρίζει, νόμιζε πως έπρεπε απλά να υπογράψει το απόκομμα με το πλήρες όνομά της, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ιστοσελίδα, αλλά δεν γνώριζε πως το επώνυμό της και ο τόπος κατοικίας της θα ανακοινώνονταν δημόσια.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του New Hampshire Lottery τονίζει πως αν και αντιλαμβάνεται τους ενδοιασμούς της γυναίκας η οποία θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, ο νόμος και οι κανόνες δεν αλλάζουν.

Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορός της επιχειρηματολογεί πως η ανάγκη διαφύλαξης της ανωνυμίας της υπερτερεί του δημοσίου συμφέροντος που υπαγορεύει την αποκάλυψη του ονόματός της. Τονίζει δε πως κάτι τέτοιο θα διαταράξει τη ζωή της και τις σχέσεις της με τους κατοίκους της κοινότητάς της, εφόσον όλοι θα ξέρουν ότι έχει κερδίσει αυτό το τεράστιο ποσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ