ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τριντό παραδέχεται ότι δεν θα πρέπει να λέει... ανόητα αστεία δημοσίως

Ο Τριντό παραδέχεται ότι δεν θα πρέπει να λέει... ανόητα αστεία δημοσίως
REUTERS/Kevin Light

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό παραδέχτηκε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να λέει δημοσίως ανόητα αστεία, αφού ένα ευφυολόγημά του την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε την έντονη αντίδραση σχολιαστών με συντηρητικές θέσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο δημαρχείο του Έντμοντον, ο Τριντό διέκοψε μια γυναίκα, η οποία είχε μόλις χρησιμοποιήσει τη λέξη "mankind" (σ.σ η ανθρωπότητα, το ανθρώπινο είδος), λέγοντάς της ότι εκείνος προτιμά το "peoplekind" (σ.σ αφαιρώντας τη λέξη man- άνδρας με τη γενικότερη people- άνθρωποι). Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Καναδό πρωθυπουργό ότι είναι υπερβολικά πολιτικά ορθός.

Το περιστατικό αποτελεί την τελευταία απόπειρα του 46χρονου πολιτικού να κάνει επιτυχημένο χιούμορ.

«Γνωρίζετε όλοι ότι δεν έχω απαραίτητα τις καλύτερες επιδόσεις στα αστεία. Είπα ένα χαζό αστείο πριν από λίγες ημέρες που φαίνεται πως διαδόθηκε ευρέως» είπε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα, αναφερόμενος στο σχόλιο περί "peoplekind".

Φαίνεται «πως δεν πήγε άσχημα εντός του δωματίου και στο συγκεκριμένο πλαίσιο που ελέχθη. Εκτός αυτού του πλαισίου δεν είχε τόση μεγάλη απήχηση και αυτό αποτελεί μια μικρή υπενθύμιση για εμένα ότι δεν θα έπρεπε να λέω αστεία ακόμα κι όταν πιστεύω ότι έχουν πλάκα».

Πολιτικοί αντίπαλοί του και σχολιαστές έχουν κατά το παρελθόν διατυπώσει παράπονα ότι ο Τριντό δεν φέρει τη βαρύτητα που πρέπει να έχει να έχει ένας ηγέτης κράτους.

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αλμπέρτας το 2016, είχε ξεκινήσει με ένα αστείο σχετικά με την ταινία "Star Wars".

Τον Οκτώβριο του 2014, τότε στέλεχος της αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει κριτική στη συντηρητική κυβέρνηση διότι είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στον συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι καλύτερη από το «προσπαθούμε να ξετρυπώσουμε τα (μαχητικά) μας για να επιδείξουμε πόσα μεγάλα είναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ