ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα Αναστασιάδη τρεις υπουργοί

Κύπρος: Αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα Αναστασιάδη τρεις υπουργοί
EUROKINISSIΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρία μέλη της σημερινής κυβέρνησης Αναστασιάδη εξέφρασαν την επιθυμία να μη συνεχίσουν και στη νέα, είτε πλήρως, είτε στο ίδιο υπουργείο.

Οι προθέσεις τους προέκυψαν μετά τις πρώτες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τους υπουργούς του, για να διακριβώσει τις προθέσεις τους, εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει την 1η Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα διαβουλευθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προτού προβεί στο διορισμό υπουργών.

Την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα έχουν ήδη εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης δεν επιθυμεί να συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης με δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε το τέλος της παρουσίας του στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σε χθεσινή συνάντηση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του, η οποία και έγινε σεβαστή. Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τη συνεργασία την οποία είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια και για τη δουλειά την οποία έφεραν εις πέρας από κοινού.

«Κάποιος πρέπει να αποχωρεί την ώρα που πρέπει» είπε ο κ. Κασουλίδης, αφού ανέλυσε τα επιτεύγματα επί της πολυετούς θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανομένης της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημιουργία πολυεπίπεδων σχέσεων που προώθησαν το Κυπριακό και στη συνομολόγηση των τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε για τις προθέσεις του, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σημερινή συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Χάρης Γεωργιάδης συζήτησαν άλλα ενδεχόμενα για παραμονή του κ. Γεωργιάδη στο κυβερνητικό σχήμα.

Κύκλοι από το περιβάλλον του κ. Γεωργιάδη ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι η πρόθεση του να μην συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών, δεν σημαίνει ότι αποχωρεί από την πολιτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Γεωργιάδης επέδειξε ενδιαφέρον για το υπουργείο Εξωτερικών ή και για διεκδίκηση της Προεδρίας του ΔΗΣΥ.

Υποψήφιος για ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών φέρεται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, που πιστώνεται με την προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας με την έγκριση της τελικής νομοθεσίας, δήλωσε δημοσίως ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία στο υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ