ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ομιλία ρεκόρ από την Νάνσι Πελόζι για την προστασία των «Ονειροπόλων»

ΗΠΑ: Ομιλία ρεκόρ από την Νάνσι Πελόζι για την προστασία των «Ονειροπόλων»
U.S. House TV/Handout via Reuters

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η ομιλία της Νάνσι Πελόζι, της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μίλησε οκτώ ώρες και επτά λεπτά ενώπιον του σώματος με βασικό αίτημα την προστασία των νεαρών μεταναστών χωρίς χαρτιά, των γνωστών και ως «Ονειροπόλων».

Η 77χρονη Πελόζι πήρε το μικρόφωνο στις 10:04 χθες Τετάρτη το πρωί και ολοκλήρωσε την ομιλία της στις 18:11 το απόγευμα, παραμένοντας όρθια όλη την ώρα, χωρίς να σταματά καθόλου, πίνοντας κατά διαστήματα λίγο νερό. Σε όλο αυτό το διάστημα η επικεφαλής των Δημοκρατικών διηγήθηκε δεκάδες προσωπικές ιστορίες των «Ονειροπόλων».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομιλία που έχει εκφωνηθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το προηγούμενο ρεκόρ των πέντε ωρών και 15 λεπτών είχε κάνει ο Τσαμπ Κλαρκ το 1909.

Ο «Ονειροπόλοι» μέχρι τώρα προστατεύονταν από την απέλαση βάσει του προγράμματος DACA, το οποίο όμως κατήργησε στο τέλος του 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάθε ημέρα γενναίοι πατριώτες Ονειροπόλοι χάνουν το καθεστώς τους, κάθε ημέρα το Αμερικανικό Όνειρο απομακρύνεται όλο και περισσότερο», κατήγγειλε η Πελόζι.

«Ως μέλη του Κογκρέσου έχουμε την ηθική υποχρέωση να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τους Ονειροπόλους που αποτελούν το καμάρι του έθνους μας και είναι Αμερικάνοι από κάθε άποψη εκτός της τυπικής», τόνισε.

«Η ηθική ανανδρία των Ρεπουμπλικάνων πρέπει να τερματιστεί’, πρόσθεσε προτού ξεκινήσει να διαβάζει επί ώρες επιστολές και μαρτυρίες από δεκάδες «Ονειροπόλους».

Η βουλευτής της Καλιφόρνιας ήθελε με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί επειδή στη συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε νωρίτερα στη Γερουσία δεν περιλαμβανόταν καμία πρόβλεψη για την προστασία των «Ονειροπόλων» μετά την κατάργηση του DACA.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της οι Δημοκρατικοί βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι για να την χειροκροτήσουν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες επεσήμαναν ότι η Πελόζι όχι μόνο μίλησε επί τόσες ώρες, αλλά το έκανε πίνοντας μόνο λίγο νερό και φορώντας 10ποντα τακούνια.

Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών αλλά και κοινοβουλευτικοί του κόμματος δημιούργησαν στο Twitter το hashtag #GoNancyGo για να την συγχαρούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο το χρησιμοποίησαν για να καταγγείλουν την ομιλία της ως φτηνό κόλπο και χάσιμο χρόνου.

Ως επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι έχει το δικαίωμα βάσει του κανονισμού του σώματος να μιλά για όσο χρόνο επιθυμεί. Αντίθετα στη Γερουσία υπάρχει χρονικό περιθώριο για τις ομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ