ΚΟΣΜΟΣ

Υποδύονταν τον γιατρό και μόλυνε δεκάδες άτομα με HIV στην Ινδία

Υποδύονταν τον γιατρό και μόλυνε δεκάδες άτομα με HIV στην Ινδία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/SANJEEV GUPTA

Τουλάχιστον τριάντα τρεις άνθρωποι διαγνώστηκαν με HIV στη βόρεια Ινδία και συγκεκριμένα στην πόλη Bangarmau, εξαιτίας ενός άντρα που υποδύονταν τον γιατρό και ο οποίος χρησιμοποίησε μολυσμένη βελόνα όταν τους εξέτασε.

Οι Αρχές συνέλαβαν τον Rajenda Yadav, ο οποίος φέρεται ότι παρουσίαζε τον εαυτό του ως γιατρό χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας, Sushil Choudhary, ο Yadav πραγματοποιούσε επισκέψεις κατ’ οίκον και χορηγούσε φάρμακα στους ασθενείς, παίρνοντας ως πληρωμή μόνο μερικά σεντς.

Οι υποψίες ξεκίνησαν όταν τον Νοέμβρη παρατηρήθηκε μία ξαφνική και ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS.

«Παρατηρήσαμε πως πολλές περιπτώσεις προέρχονταν από μία μόνο περιοχή. Έτσι, στήσαμε μία σκηνή, ξεκινήσαμε συνεδρίες για ενημέρωση του κοινού και αρχίσαμε να παρέχουμε θεραπεία στους ασθενείς».

Όλοι αυτοί οι άτυχοι άνθρωποι δήλωσαν πως εξετάστηκαν από τον ίδιο γιατρό και παραπονέθηκαν πως ποτέ δεν άλλαξε βελόνα. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να καταλάβουμε πώς ακριβώς συνέβη. Το πιθανότερο πάντως είναι μέσω μίας μολυσμένης βελόνας» δήλωσε ο Choudhary στο CNNi.

Η σύλληψη

Η αστυνομία συνέλαβε τον Yadav ενώ αυτός βρισκόταν στο σπίτι ενός συγγενικού προσώπου. Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για την εξάπλωση επικίνδυνης ασθένειας, για απόπειρα ανθρωποκτονιών καθώς και για το ότι δήλωνε γιατρός.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς οι αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αυτόν τον άνδρα, πώς ήξεραν και ποιος τους το είπε» ανακοίνωσε ο Arun Pratap Singh, αστυνομικός της περιοχής. «Διεξάγουμε έρευνα ώστε να βεβαιωθούμε 100% πως ευθύνεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος».

Ώσπου να ξεσπάσει στα τοπικά μέσα η υπόθεση, πολύ λίγοι γνώριζαν για αυτό. Ο Mohammed Ahmad, ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού στην Bangarmau, έμαθε για τον Yadav από τα μέσα και θυμήθηκε προς πριν λίγο καιρό ένας φίλος του είχε πάει στο κατάστημα και του είχε αποκαλύψει πως βγήκε θετικός στον HIV. «Έχει υποβληθεί σε θεραπεία στην Κανπούρ και δεν έχει ιδέα για το πώς μολύνθηκε».

Έλλειψη γιατρών

Για μία χώρα με πληθυσμό στα 1.33 εκατομμύρια, το σύστημα υγείας στην Ινδία δεν ανταποκρίνεται καθόλου με αποτέλεσμα να είναι ανίκανο να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες στους ανθρώπους.

Λόγω αυτής της σημαντικής έλλειψης, πολλοί Ινδοί, ειδικά αυτοί που ζουν σε ποιο αγροτικές περιοχές, καταλήγουν στα χέρια ανθρώπων χωρίς πτυχίο ιατρικής, οι οποίοι τους χρεώνουν σχεδόν μηδαμινά.

Το 2017 υπήρχε ένας μόνο γιατρός για 1.596 Ινδούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το σύστημα υγείας ποιοτικότερο, ιδρύοντας νέες ιατρικές σχολές και αναβαθμίζοντας τις ήδη υπάρχουσες.

CNNi / Fake doctor suspected of infecting at least 33 people with HIV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ