ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ εξαγωγών για την Αυστρία το 2017

Ρεκόρ εξαγωγών για την Αυστρία το 2017
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/EXPA/JFK

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας καταγράφει νέο «ρεκόρ» στην αύξηση των αυστριακών εξαγωγών το 2017, οι οποίες, στη βάση των στοιχείων του περασμένου Οκτωβρίου, φέρεται να έχουν ξεπεράσει τα 140 δισεκατομμύρια, ενώ το 2018 αναμένεται «να σπάσουν το φράγμα του ήχου» των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στη Βιέννη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κρίστοφ Λάιτλ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Επιμελητηρίου, οι εξαγωγές το 2017 παρουσίασαν μία αύξηση της τάξης του 7,9% σε σχέση με το 2016, και εφέτος αναμένεται μία περαιτέρω αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι, ώστε στο τέλος της φετινής χρονιάς το ύψος τους να ξεπεράσει το "φράγμα" των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε ο πρόεδρος Κρίστοφ Λάιτλ, κάθε δεύτερη από τις 80.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Αυστρία μέσα στο 2017, εξαρτάται άμεσα από την εξαγωγική οικονομία της χώρας και αυτή τη στιγμή η Αυστρία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα χωρών με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή εξαγωγές, σε παγκόσμια κλίμακα.

Πέρα από τη συνεχή αύξηση του όγκου των εξαγωγών, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, καταγράφεται και μία αύξηση του αριθμού των εξαγωγέων, με τον αριθμό τους, που το έτος 2000 ανέρχονταν σε 12.000, να έχει πενταπλασιαστεί και σήμερα να υπάρχουν στην Αυστρία 60.000 επιχειρήσεις που κάνουν τον τζίρο τους στο εξωτερικό.

Ένα ποσοστό 80% του συνόλου των αυστριακών εξαγωγών πηγαίνουν στην Ευρώπη, το 9% κατευθύνονται προς την Ασία και ένα 8% στη Βόρεια Αμερική, με τις εξαγωγές να αφορούν κυρίως βιομηχανικό εξοπλισμό, χημικά προϊόντα, όπως επίσης τρόφιμα και ποτά.

Στις εξαγωγές προϊόντων πρέπει να προστεθούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου οι αντίστοιχες εξαγωγές υπηρεσιών από αυστριακές εταιρείες είχαν ανέλθει το 2016 σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να έχουν αυξηθεί πέρυσι κατά ένα ποσοστό πάνω από 5%.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας επανέλαβε την εδώ και καιρό, υποστήριξη από μέρους του σε μία «βαθμιαία μείωση των κυρώσεων»κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένας «οικονομικός χώρος» στην Ευρώπη από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Κατά την άποψη του Κρίστοφ Λάιτλ, «μαζί με τη Ρωσία η Ευρώπη θα ήταν ακατανίκητη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», κάτι που, όπως ο ίδιος παρατήρησε, εξηγεί τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ.
Το εξωτερικό εμπόριο στην Αυστρία, μία χώρα με πληθυσμό 8,8 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αυστριακής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 55% του ΑΕΠ , που είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της ΕΕ, όπου βρίσκεται κάτω από το 45% του ΑΕΠ.

Στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα 60.000 επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους, ενώ ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φέρεται να αναζητούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό, την στιγμή που, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο, τα έξι από τα 10 ευρώ της αυστριακής ευημερίας προέρχονται από τις εξαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ