ΚΟΣΜΟΣ

Έκπληξη! Θύμα χάκερ έπεσε ο διευθυντής της CIA

Έκπληξη! Θύμα χάκερ έπεσε ο διευθυντής της CIA
Chip Somodevilla/Getty Images

Από κοινού το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες (CIA) ερευνούν ενδελεχώς αναφορές που θέλουν λογαριασμό του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζων Μπρέναν (John Brennan), να έχει πέσει θύμα χάκινγκ. Ο λογαριασμός δεν ήταν "επαγγελματικός", δεν εμφανίζονταν δηλαδή ως στελέχους της κυβέρνησης ή της υπηρεσίας.

Το ίδιο πάντως συνέβη και στο διευθυντή του τμήματος εσωτερικής ασφάλειας, τον Jeh Johnson. Την αποκάλυψη έκαναν αξιωματικοί στο CNN.

Όλα ξεκίνησαν με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα New York Post ο υποτιθέμενος χάκερ, ο οποίος είπε ότι βρήκε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό AOL ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο οποίος συνδέεται με τον Brennan και ότι αυτός ο λογαριασμός συμπεριλαμβάνει φακέλους που αφορούν την εφαρμογή ασφαλείας του. Ο ίδιος χάκερ επίσης υποστηρίζει πως απέκτησε πρόσβαση και σε λογαριασμό που συνδέεται με τον Johnson.

Ακολούθησε τη Δευτέρα άλλη συνέντευξη στο CNN με τον υποτιθέμενο χάκερ να λέει πως ακόμα δεν τον έχουν προσεγγίσει αστυνομικοί ή άλλες υπηρεσίες.

Την ίδια ημέρα, η CIA εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε πως έχουν γνώση των αναφορών, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του τμήματος εσωτερικής ασφάλειας δήλωσε:

"Δεν συζητάμε τις πληροφορίες για τα της ασφάλειας του διευθυντή. Προωθήσαμε το όλο ζήτημα στις κατάλληλες υπηρεσίες".

Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχο δεν φαίνεται να έχει υπάρξει πρόσβαση σε απόρρητη πληροφορία. Όσο για τον υποτιθέμενο χάκερ, υποστηρίζει πως τα κίνητρα του ήταν πολιτικά αλλά και η επιθυμία του να ντροπιάσει την κυβέρνηση.

"Οι John και Jeh είναι πολύ "μεγάλοι" άνθρωποι, άνθρωποι με υψηλές θέσεις, έτσι εάν τους χακάραμε θα ντροπιάζονταν" εξήγησε, για να συνεχίσει:

"Μα στην πραγματικότητα συνέβη επειδή η κυβέρνηση σκοτώνει αθώους ανθρώπους και χρηματοδοτεί το Ισραήλ που κάνει το ίδιο".

Η όλη ιστορία φέρνει πάλι στο προσκήνιο το ευαίσθητο ζήτημα των κυβερνητικών αξιωματούχων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές διευθύνσεις είτε για κυβερνητικούς σκοπούς είτε όχι. Σημειώνεται πως η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποίησε προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα τον καιρό που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόβλημα είναι πως τα ιδιωτικά μέιλ, τα προσωπικά, μπορεί εύκολα αν αποτελέσουν στόχους χάκερ. Επιπλέον, οι λογαριασμοί αυτοί δεν μπορούν να προστατευθούν εύκολα από την κυβέρνηση.

Παλιότερα, το 2008, σε μία άλλη μορφή του ίδιου συστήματος χάκινγκ, οι "πειρατές" του διαδικτύου έσπασαν τον λογαριασμό των email της πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιας Sarah Palin. Απλώς απάντησαν τις απλές ερωτήσεις ασφαλείας, έβαλαν και την ημερομηνία γέννησής της και τον ταχυδρομικό κώδικα.

Για την ακρίβεια, ο χάκερ είπα στην New York Post πως χρησιμοποίησε μία απλή τακτική για να μπει στον λογαριασμό και τα αρχεία του Brennan. Η διαδικασία ονομάζεται "κοινωνική μηχανική" και περιλαμβάνει την συλλογή πληροφοριών που είναι δημόσια γνωστές. Μετά όμως οι ίδιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιηθεί η επίθεση στους λογαριασμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φερόμενος ως χάκερ ξεγέλασε τους μηχανικούς και τεχνικούς της Verizon δίνοντας τους πληροφορίες από τον λογαριασμό του Brennan. Έτσι κατόρθωσε να πάρει "κομμάτια" ώστε να αλλάξει τον κωδικό του.

Το...αστείο της υπόθεσης είναι πως αυτού του είδους η τακτική έχει καταγραφεί στην κοινότητα των υπηρεσιών ασφαλείας ως μία σχετικά εύκολη αλλά συγχρόνως επικίνδυνη τεχνική για τους χάκερ. παρόλα αυτά δεν απετράπη!

Παλιότερα, το 2008, σε μία άλλη μορφή του ίδιου συστήματος χάκινγκ, οι "πειρατές" του διαδικτύου έσπασαν τον λογαριασμό των email της πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιας Sarah Palin. Απλώς απάντησαν τις απλές ερωτήσεις ασφαλείας, έβαλαν και την ημερομηνία γέννησής της και τον ταχυδρομικό κώδικα.

Αν και στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφαιρέθηκαν απόρρητες πληροφορίες, ο χάκερ ισχυρίζεται ότι μπόρσε και απέκτησε πρόσβαση στην 47 σελίδων αίτηση του Brennan για τη διαβάθμιση ασφαλείας του, η οποία και εμπεριέχει αμέτρητες προσωπικές λεπτομέρειες, ενώ πρόσβαση έχει και στην σελίδα με τους λογαριασμούς του Johnson αλλά και τα φωνητικά μέιλ του.

Ο χάκερ είπε στην new York Post πως είναι υποστηρικτής της Παλαιστίνης.

U.S. investigating report email account linked to CIA director hacked

Evan Perez, Tal Kopan and Shimon Prokupecz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ