ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταδίκη δύο αστυνομικών σε μία εμβληματική δίκη για διαφθορά

ΗΠΑ: Καταδίκη δύο αστυνομικών σε μία εμβληματική δίκη για διαφθορά
Φωτογραφία Αρχείου EPA/MICHAEL REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία από τις σημαντικότερες δίκες για διαφθορά αστυνομικών που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έληξε με την καταδίκη δύο αστυνομικών για τις κατηγορίες τους εκβιασμού και της σύστασης συμμορίας.

Ο Ντάνιελ Χερσλ και ο Μάρκους Τέιλορ, η ποινή των οποίων θα ανακοινωθεί αργότερα, χαρακτηρίστηκαν «αστυνόμοι και κλέφτες» από τον εισαγγελέα Λίο Γουάιζ, ο οποίος τους είχε απαγγείλει κατηγορίες για τις οποίες ενδέχεται να τους επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκαν οι παράνομες πρακτικές στις οποίες επιδίδονται πολλοί αστυνομικοί στη Βαλτιμόρη, μια πόλη γνωστή για τις συμμορίες της.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρισκόταν η μονάδα Gun Trace Task Force, μια ομάδα ελίτ που ήταν αρμόδια για την κατάσχεση παράνομων όπλων. Αντ’ αυτού μέλη της έκλεβαν όπλα και χρήματα και πουλούσαν τα ναρκωτικά που θα έπρεπε να κατάσχουν.

Άλλοι αστυνομικοί, η εμπλοκή των οποίων στο παράνομο αυτό κύκλωμα αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της δίκης, είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε έχουν ανακοινώσει τη συνταξιοδότησή τους.

Η αστυνομία της Βαλτιμόρης προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός νεαρού αφροαμερικανού, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση το 2015.

Η αστυνομία της πόλης τελεί υπό ομοσπονδιακό έλεγχο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί να κάνει με δικαστική απόφαση.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη Βαλτιμόρη είναι υψηλότερο από αυτό του Σικάγο: η πόλη ήταν το 2017 δεύτερη στον κατάλογο με τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα, μετά το Σεντ Λούις του Μιζούρι, κάτι που οδήγησε τον Ιανουάριο στην αποπομπή του διοικητή της αστυνομίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ