ΚΟΣΜΟΣ

Η ισραηλινή αστυνομία εισηγείται την παραπομπή του Νετανιάχου

Η ισραηλινή αστυνομία εισηγείται την παραπομπή του Νετανιάχου
REUTERS/Sebastian Scheiner/Pool/File Photo

Η ισραηλινή αστυνομία, μετά από δύο χρόνια ερευνών, εντόπισε στοιχεία ώστε να προτείνει την παραπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία της διαφθοράς σε δύο υποθέσεις.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ έχει δηλώσει πάντως ότι ο Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμη και αν διώκεται επισήμως.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και έχει καταθέσει πολλές φορές από τις αρχές του 2017, για δύο διαφορετικές υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα της δωροδοκίας.

«Αυτές οι εισηγήσεις δεν έχουν καμία νομική αξία σε μια δημοκρατική χώρα», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αστυνομίας. «Θα συνεχίσω να ηγούμαι του Ισραήλ με υπευθυνότητα και με πίστη», τόνισε ο Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες.

«Η αστυνομία κατέληξε ότι υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία ενάντια στον πρωθυπουργό για τη δίωξή του για δωροδοκία, απάτη και υπεξαίρεση», υπογραμμίζει με τη σειρά της η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση για το αν θα ασκηθεί δίωξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να πάρει μια απόφαση.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα, μια από τις δύο υποθέσεις αφορά περιστατικό δωροδοκίας του ιδίου και της γυναίκας του από επιχειρηματία, με πανάκριβα δώρα και η δεύτερη κατηγορία επικεντρώνεται σε μια εικαζόμενη συμφωνία του Νετανιάχου με την εφημερίδα Yedioth που αποσκοπούσε στην θετικότερη προβολή του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ