ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένας τετράποδος υποψήφιος για τη θέση του... κυβερνήτη του Κάνσας

ΗΠΑ: Ένας τετράποδος υποψήφιος για τη θέση του... κυβερνήτη του Κάνσας
Facebook/@AngusWHV

Το μόνο που «ήθελε» ο Angus Woolley ήταν να γίνει ο κυβερνήτης του Κάνσας, όμως τα όνειρά του δεν θα πραγματοποιηθούν. Το κυβερνητικό γραφείο της Πολιτείας ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του αξιαγάπητου τετράποδου πως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

«Ένας σκύλος δεν μπορεί δεν θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης», είπε η Samantha Poetter, εκπρόσωπος Τύπου του πολιτειακού γραφείο, στο CNNi. «Το Σύνταγμα του Κάνσας αναφέρει επανειλημμένως πως ο κυβερνήτης πρέπει να είναι άνθρωπος. Ένας σκύλος δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα».

Το Κάνσας είναι μία από τις τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ, μαζί με το Βερμόντ και τη Μασαχουσέτη, που δεν έχουν ηλικιακό όριο στις υποψηφιότητες για τη θέση του κυβερνήτη. Αυτό το παραθυράκι στον νόμο επέτρεψε σε έξι εφήβους να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο ιδιοκτήτης του Angus, Terran Woolley, είπε στο αμερικάνικο δίκτυο πως το παραθυράκι αυτό έδωσε την «ιδέα» στον σκύλο του.

«Με όλους αυτούς τους εφήβους υποψηφίους για τη θέση του κυβερνήτη, αποφάσισα πως ένας 23χρονος υποψήφιος (τα ανθρώπινα χρόνια του Angus) είναι πιο έτοιμος να αναλάβει τα ηνία», αναφέρει η σελίδα του στο Facebook. «Υπόσχομαι μαλακούς καναπέδες, αναπαυτικά κρεβάτια, δωρεάν αποθέματα παιχνιδιών για σκύλους για μία ζωή και μία ατζέντα απαλλαγμένη από σκίουρους».

Ο Terran Woolley και η σύζυγός του Tina κατέθεσαν του υποψηφιότητά του Angus την περασμένη εβδομάδα, όμως η τελική έκβαση ήταν – αναμενόμενα – αρνητική.

Ο Woolley επεσήμανε πως βλέποντας τόσους εφήβους να θέτουν υποψηφιότητα, αποφάσισε να διαβάσει τους κανόνες που είχε θεσπίσει το κυβερνητικό γραφείο για την πλήρωση της θέσης και είδε πως δεν υπήρχε κανένας. «Δεν πιστεύω πως είναι ανόητο να δηλώνουν υποψηφιότητα οι έφηβοι», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως η ανυπαρξία αποτρεπτικών κανονισμών του έδωσαν την ιδέα της υποψηφιότητας του σκύλου του.

Ο τρίχρονος Angus είναι Ρεπουμπλικάνος, καθώς, όπως τόνισε το αφεντικό του, αν δεν είσαι Ρεπουμπλικάνος στο Κάνσας τότε δεν κερδίζεις. «Θα πρέπει απλά να του πάρω ένα όπλο, θα δηλώνει αντίθετος στις εκτρώσεις και σταθερά συντηρητικός», σκέφτηκε ο Woolley.

Ο Angus δεν είναι το πρώτο τετράποδο που επιδίωξε να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό γραφείο. Το 2012 ο Hank, ένας γάτος, δήλωσε υποψηφιότητα για Γερουσιαστής της Βιρτζίνια, αλλά έχασε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ένα πίτμπουλ που ονομαζόταν Brynneth Pawltro εξελέγη δήμαρχος του Rabbit Hash, στο Κεντάκι. Ήταν ο τέταρτος κατά σειρά σκύλος που έλαβε τη θέση του δημάρχου.

Με πληροφορίες από: A dog in Kansas tried to run for governor -- yes, really, by Saba Hamedy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ