ΚΟΣΜΟΣ

Επτά νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ιντλίμπ

Επτά νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ιντλίμπ
Φωτογραφία αρχείου SANA/Handout via REUTERS

Ένα νοσοκομείο μπήκε στο στόχαστρο αεροπορικών βομβαρδισμών στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας -το έβδομο που πλήττεται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από τις αεροπορικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος ή των Ρώσων συμμάχων του- σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 25 Δεκεμβρίου επίθεση για την ανακατάληψη του νοτιοανατολικού τμήματος της επαρχίας Ιντλίμπ. Η επαρχία αυτή ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία κυριαρχεί το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, αεροπορικοί βομβαρδισμοί που αποδίδονται στη ρωσική αεροπορία, έπληξαν ένα νοσοκομείο στην κοινότητα Χας, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο. Το νοσοκομείο αυτό ήταν το τελευταίο που λειτουργούσε ακόμη στη νοτιοανατολική Ιντλίμπ, πρόσθεσε ο διευθυντής της οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Εκρήξεις, μια έντονη μυρωδιά και πανικός»: Σύροι περιγράφουν τη «χημική» επίθεση στην Σαρακέμπ

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε ένα μέρος του τοίχου να έχει καταρρεύσει στην αίθουσα των ιατρικών εξετάσεων και συντρίμμια έπεσαν πάνω σε ένα κρεβάτι και σε ιατρικά μηχανήματα. Στο δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα φάρμακα, έπεσαν τα μεταλλικά ράφια και τα αποθέματα σκορπίστηκαν στο πάτωμα.

"Μέσα σε δύο εβδομάδες επτά νοσοκομεία και κλινικές χτυπήθηκαν στην Ιντλίμπ από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος ή των Ρώσων συμμάχων του" είπε ο Άμπντελ Ραχμάν. Έχει πληγεί επίσης και μια τράπεζα αίματος.

κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και επείγει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων και νοσοκομειακών υποδομών", τόνισε την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την επομένη μιας παρόμοιας επίθεσης εναντίον ενός ιατρικού κέντρου στο Μισμισάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ