ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα στο Ελ Σαλβαδόρ έμεινε στη φυλακή για 10 χρόνια επειδή απέβαλε

Γυναίκα στο Ελ Σαλβαδόρ έμεινε στη φυλακή για 10 χρόνια επειδή απέβαλε
REUTERS/Jose Cabezas

Μία γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία ότι έκανε άμβλωση, αφέθηκε ελεύθερη την Πέμπτη αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε την ποινή της.

Η Τεοντόρα Βάσκες παρέμεινε επί 10 χρόνια στη φυλακή επειδή, όπως υποστηρίζει η ίδια, απέβαλε, σε μια χώρα που έχει μια από τις σκληρότερες νομοθεσίες στον κόσμο κατά των αμβλώσεων.

Η 34χρονη γυναίκα βγήκε το πρωί από τη φυλακή του Ιλοπάνγκο και την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές η οικογένειά της –μεταξύ αυτών και ο 14χρονος γιος της– καθώς και μέλη οργανώσεων που είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της.

"Είναι ελεύθερη, η Τεοντόρα είναι ελεύθερη, χαρούμενη που βρήκε την ελευθερία της ξανά μετά από αυτόν τον Γολγοθά. Είδε ήδη τους δικούς της και επέστρεψε στο σπίτι της" είπε ο Χόρχε Μενχίβαρ, ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει ότι η γυναίκα φυλακίστηκε "για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε".

Η Τεοντόρα Βάσκες ήταν σχεδόν εννέα μηνών έγκυιος όταν κάλεσε το κέντρο άμεσης βοήθειας, στις 14 Ιουλίου 2007, από την τουαλέτα του κολεγίου του Σαν Σαλβαδόρ όπου εργαζόταν. Η κλήση της δεν έλαβε ποτέ απάντηση και, όπως λέει, γέννησε νεκρό το παιδί που κυοφορούσε.

Ένας άλλος υπάλληλος του κολεγίου είδε το νεκρό μωρό και κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα, η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Τουλάχιστον άλλες 27 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης επειδή απέβαλαν.

Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές 8-10 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της άμβλωσης όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαστές θεωρούν την έκτρωσή ή ακόμη και την αποβολή ως "ανθρωποκτονία με επιβαρυντικά στοιχεία", που επιφέρει κάθειρξη 30-50 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ