ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζική Πρωτοχρονιά: Γιατί οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο ή να καθαρίσουν το σπίτι τους

Κινεζική Πρωτοχρονιά: Γιατί οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο ή να καθαρίσουν το σπίτι τους
EPA

Ήρθε η ώρα που οι Κινέζοι είπαν αντίο στον Κόκορα και καλωσόρισαν τη Χρονιά του Σκύλου. Tο Κινεζικό Νέο Έτος ξεκίνησε και σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει το 15ημερο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου για τους περισσότερους κατοίκους της Κίνας και ίσως και για τη σημαντικότερη, αφού είναι αυτή τη στιγμή του χρόνου που παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους και μπορούν επιτέλους να δουν τις οικογένειές τους.

Όμως, μαζί με όλες αυτές τις γιορτινές μέρες και τις επανασυνδέσεις με αγαπημένα πρόσωπα, «έρχονται» παραδόσεις και δεισιδαιμονίες οι οποίες στοχεύουν στην κατοχύρωση ενός έτους γεμάτου τύχη και επιτυχίες. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που συνδέεται με την τύχη και την επιτυχία και για τον λόγο αυτό είναι και το κυρίαρχο στις γιορτινές διακοσμήσεις του Σεληνιακού Νέου Έτους όπως και στις φορεσιές των ντόπιων.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με όλα τα «ναι» και τα «όχι» που οι Κινέζοι πρέπει να ακολουθούν πριν και μετά το Κινεζικό Νέο έτος.

ΝΑΙ

Πυροτεχνήματα

Στους κατοίκους των περιοχών συνιστάται να ρίξουν όσα περισσότερα πυροτεχνήματα μπορούν. Κι αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι μεγάλοι κραδασμοί διώχνουν τα σατανικά πνεύματα.

Σε πολλά μέρη της Κίνας, τις πρώτες δεκαπέντε μέρες των εορτών, δυνατοί θόρυβοι από τα πυροτεχνήματα ακούγονται κάθε βράδυ, με μερικούς να μην «χορταίνουν» και να ρίχνουν ακόμη και τη μέρα.

Κατανάλωση ζυμαρικών

Μία από τις διασημότερες παραδόσεις της βόρειας Κίνας είναι η κατανάλωση ζυμαρικών για τρεις λόγους:

  • Φυσικά επειδή είναι πεντανόστιμα!
  • Η κινεζική λέξη για τα ζυμαρικά είναι η “jiao zi” και μοιάζει αρκετά με την αρχαία λέξη που χρησιμοποιούσαν για να τονίσουν την αντικατάσταση κάτι παλιού με κάτι νέο.
  • Τα ζυμαρικά στην Κίνα έχουν μία συγκεκριμένη εμφάνιση, η οποία μοιάζει με τα κομμάτια χρυσού που χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια αντί χρημάτων. Οπότε, ένα πιάτο γεμάτο από αυτά συμβολίζει μία νέα χρονιά, γεμάτη πλούτη.

Γενική καθαριότητα

Ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, σιδέρωμα: Όλα αυτά οι Κινέζοι πρέπει να τα κάνουν ΠΡΙΝ τα μεσάνυχτα του νέου έτους.

Στην προκειμένη, όλες αυτές οι δουλειές συνιστάται να γίνουν πριν τα μεσάνυχτα για να «φύγει μαζί» με τη σκόνη όποια κακή τύχη υπήρχε κατά τη χρονιά που τελειώνει.

Ακόμη, προτείνεται να πληρώνονται όλα τα χρέη πριν τη νέα χρονιά διότι υπάρχει η προκατάληψη πως εάν ένας χρόνος ξεκινήσει με απλήρωτους λογαριασμούς, έτσι θα τελειώσει.

ΟΧΙ

Απαγορεύεται το λούσιμο ή το κούρεμα

Ο κινεζικός χαρακτήρας για τα μαλλιά είναι ο ίδιος με τον πρώτο χαρακτήρα της λέξης «κέρδος», οπότε πιστεύεται πως εάν κάποιος πλύνει ή κόψει τα μαλλιά του την πρώτη μέρα του Νέου Έτους θα είναι σαν να «ξεπλένει» και την περιουσία του ή σαν να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κέρδους.

Σύμφωνα με τους "φονταμενταλιστές" του Κινεζικού Νέου Έτους, απαγορεύεται και το ντουζ για τους ίδιους λόγους.

Μην καθαρίσετε την πρώτη μέρα του Κινεζικού Έτους

Στους κάτοικους της Κίνας απαγορεύεται επίσης το καθάρισμα την πρώτη μέρα του Νέου Κινεζικού Έτους, ακόμη κι αν είχαν κάποιο ρεβεγιόν ή πάρτι σπίτι τους. Κι αυτό γιατί πριν την αλλαγή της χρονιάς το σπίτι είχε καθαριστεί, διώχνοντας κάθε κακή τύχη. Οπότε εάν καθαριστεί ξανά την πρώτη μέρα του έτους, θα διωχθεί κάθε καλή τύχη…

Οπότε τους προτείνεται ή να καθαρίσουν τις ακαταστασίες του πάρτι πριν τα μεσάνυχτα ή τη δεύτερη μέρα της νέας χρονιάς.

Μην αγοράσετε βιβλία

Οι λάτρεις των βιβλίων θα πρέπει να προετοιμαστούν καταλλήλως, αφού τις δεκαπέντε μέρες του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ τους απαγορεύεται να αγοράσουν κάποια βιβλία.

Η κινεζική λέξη για το βιβλίο είναι “shū” και ακούγεται ακριβώς το ίδιο με τη λέξη που χρησιμοποιούν για το ρήμα «χάνω». Οπότε, η αορά ενός βιβλίου ακριβώς μετά το νέο έτος θεωρείται οιωνός κακής τύχης.

Επίσης, το βιβλίο ως δώρο δεν συνιστάται αφού σημαίνει πως εύχεσαι κακή τύχη σε αυτόν που το δίνεις.

CNNi / Lunar New Year dos and don'ts

ΔΗΜΟΦΙΛΗ