ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε βρέφος που είχε κλαπεί από την χούντα της Αργεντινής

Εντοπίστηκε βρέφος που είχε κλαπεί από την χούντα της Αργεντινής
Φωτογραφία αρχείου από παλιότερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Μπουένος Άιρες. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λείπουν εκατοντάδες μωρά που κλάπηκαν από την χούντα, ενώ πολλοί ενήλικες παραμένουν αγνοούμενοι Diego Giudice/MCT/MCT via Getty Images/Ideal Images

Ο Μάριο Μπράβο είναι σήμερα 38 ετών. Τον άρπαξε μετά τη γέννησή του από τη μητέρα του η οποία ήταν πολιτική κρατούμενη η στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής (1976-1983). Πρόκειται για το 119ο παιδί που είχε κλέψει η στρατιωτική χούντα κι αναγνωρίστηκε από τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου.

Οι οργανώσεις που αναζητούν τα μωρά που είχαν κλαπεί από τη στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500. Γενικά, δίνονταν για υιοθεσία σε οικογένειες στρατιωτικών, αστυνομικών ή οικογενειών που υποστήριζαν το καθεστώς.

Στην πλειονότητά τους οι μητέρες που βρίσκονταν έγκλειστες σε κέντρα κράτησης εκτελέστηκαν. Η μητέρα του Μάριο Μπράβο όμως αφέθηκε ελεύθερη, δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της.

«Η μητέρα μου μού αφηγήθηκε στο τηλέφωνο σπαρακτικά πράγματα», εξομολογήθηκε ο Μάριο Μπράβο σε ένα ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, «μου είπε "ακούω τη φωνή σου σήμερα αλλά όταν είχες γεννηθεί δεν άκουγα παρά μόνο το κλάμα σου, δεν γνώριζα ούτε καν εάν ήσουν αγόρι ή κορίτσι"».

«Μίλησα τις τελευταίες μέρες με τη μητέρα μου, θυμήθηκε πολύ δύσκολες στιγμές, μου αφηγήθηκε πώς ξαναβρήκε την ελευθερία της έπειτα από δύο χρόνια φυλάκισης, το πώς εξαναγκάστηκε να σιωπήσει», συνέχισε το 119ο «εγγόνι που πάρθηκε πίσω», κατά την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου και άλλοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Ο Μάριο Μπράβο και η μητέρα του ζουν σε δύο περιοχές που απέχουν 500 χιλιόμετρα. Την Τρίτη θα είναι και οι δυο τους αύριο στο Μπουένος Άιρες, όπου η οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Η μητέρα του έφθασε τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες μετά ένα μακρύ ταξίδι ωρών με όχημα, καθώς φοβάται τα αεροπλάνα.

Η αυριανή συνάντησή τους, 38 χρόνια μετά, θα σημάνει για εκείνη «μια ξεχωριστή ημέρα»: «μετράει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που μας χωρίζουν ακόμη», πρόσθεσε ο Μάριο Μπράβο, πατέρας δυο παιδιών, που ζει στη Λας Ρόσας, στην επαρχία Σάντα Φε, στις εύφορες πεδιάδες της περιοχής Λα Πάμπα.

Αν και έχουν περάσει περίπου 33 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας εκατοντάδες μωρά που εκλάπησαν από το στρατιωτικό καθεστώς δεν έχουν ακόμα βρεθεί, ενώ εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ