ΚΟΣΜΟΣ

Μουν Τζε-ιν: Είναι ακόμη νωρίς για να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τη Β. Κορέα

Μουν Τζε-ιν: Είναι ακόμη νωρίς για να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τη Β. Κορέα
REUTERS/John Sibley

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής με τη Βόρεια Κορέα, παρά την προσέγγιση της Πιονγκγιάνγκ με τη Σεούλ με την ευκαιρία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

«Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για μια σύνοδο Βορρά - Νότου αλλά πιστεύω ότι προς το παρόν αυτό είναι πρόωρο» είπε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Πιοντσάν. «Υπάρχει μια κορεατική παροιμία (σ.σ. για τη βιασύνη) που λέει: ψάξε το ζεστό νερό κοντά στα πηγάδια», πρόσθεσε.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε «διπλωματική επίθεση» με την ευκαιρία των Χειμερινών Ολυμπιακών, στους οποίους έστειλε την αδελφή του, την Κιμ Γιο Γιονγκ. Είναι το πρώτο μέλος της δυναστείας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα που επισκέπτεται τη Νότια μετά το τέλος του πολέμου.

Το περασμένο Σάββατο η Κιμ Γιο Γιονγκ μετέφερε στον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν την επίσημη πρόσκληση του αδελφού της να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

Πρόσκληση Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η «επίθεση γοητείας» του βορειοκορεατικού καθεστώτος έχει ως στόχο να διαταράξει τις σχέσεις της Σεούλ με την Ουάσιγκτον και να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ