ΚΟΣΜΟΣ

Εξέγερση σε φυλακή στη Βραζιλία: Αίσιο τέλος στην ομηρία υπαλλήλων

Εξέγερση σε φυλακή στη Βραζιλία: Αίσιο τέλος στην ομηρία υπαλλήλων
AΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NEY DOUGLAS

Φυλακισμένοι στασίασαν και πήραν ομήρους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δέκα συγκρατούμενούς τους την Κυριακή, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, γνωστοποίησαν οι αρχές στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η εξέγερση ξέσπασε το απόγευμα, έπειτα από μια προσπάθεια απόδρασης η οποία απετράπη, στη φυλακή Μίλτον Ντίας Μορέιρα, στο Ζαπερί, περίπου 55 χλμ. από την πόλη Ρίου ντε Τζανέιρου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία φυλακών της ομώνυμης Πολιτείας.

Τερματίστηκε περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), με την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Τρεις κρατούμενοι τραυματίστηκαν.

Όπως πολλά άλλα σωφρονιστικά καταστήματα στη Βραζιλία, η φυλακή Μίλτον Ντίας Μορέιρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού: οι έγκλειστοι σε αυτήν είναι 2.000, ενώ η ονομαστική της χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 900 θέσεις.

Η εξέγερση σημειώθηκε ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας.

Παράλληλα, εμπιστεύθηκε στον στρατό τη διοίκηση της αστυνομίας και τον έλεγχο των φυλακών, με εκτελεστικό διάταγμα που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να τεθεί σε ισχύ. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το διάταγμα αυτό την τρέχουσα εβδομάδα.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο του διατάγματος του Τέμερ, οι αρχές επισήμαναν πως αναμένουν πως θα υπάρξουν εκδηλώσεις οργής στις φυλακές και ότι κινητοποιούν «μέσα ελέγχου».

«Αυτό είχε προβλεφθεί», σχολίασε ο Τορκουάτο Ζαρντίμ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, αναφερόμενος στην εξέγερση στη φυλακή.

Η Βραζιλία μετράει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο: τον Ιούνιο του 2016, καταγράφονταν 726.712 έγκλειστοι στη χώρα, δηλαδή αριθμός διπλάσιος από την ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν μεσαιωνικές τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Βραζιλίας: τα τρόφιμα σπανίζουν, τα κελιά είναι τόσο γεμάτα που συχνά οι έγκλειστοι δεν βρίσκουν καν χώρο να καθίσουν.

Η βία στις φυλακές χαρακτηρίζεται ενδημική, ενώ συχνά τον έλεγχο μέσα σε αυτές ασκούν de facto συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο υπερπληθυσμός κι οι συνθήκες κράτησης κάνουν την κατάσταση στις φυλακές εκρηκτική. Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί αιματηρές εξεγέρσεις ή βίαια επεισόδια σε βραζιλιάνικες φυλακές. Την 29η Ιανουαρίου, δέκα κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στην πόλη Ιταπαζέ, 125 χλμ. από τη Φορταλέζα. Ενώ την 1η Ιανουαρίου, σε άλλη μια εξέγερση στην Πολιτεία Γκοϊάς, έχασαν τη ζωή τους εννιά έγκλειστοι, ορισμένοι από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί.

Η σφαγή της Πρωτοχρονιάς διαπράχθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τις βάρβαρες δολοφονίες 56 φυλακισμένων στο Μανάους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ