ΚΟΣΜΟΣ

Η περίπλοκη σχέση των Αμερικανών με τα όπλα και πώς αποτυπώνεται δημογραφικά (infographic)

Η περίπλοκη σχέση των Αμερικανών με τα όπλα και πώς αποτυπώνεται δημογραφικά (infographic)
REUTERS/Marko Djurica/Files

Η κατανόηση της κατοχής όπλων στην Αμερική δεν είναι τόσο απλή όσο η γνώση του ποιος διαθέτει ή δεν διαθέτει ένα όπλο.

Μερικοί Αμερικανοί που δεν διαθέτουν όπλα ζουν με κάποιον που έχει ή είχε στην κατοχή του ένα όπλο στο παρελθόν. Και πολλοί που δεν διαθέτουν σήμερα όπλο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν ποτέ, δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί να αποκτήσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, τρεις στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς λένε ότι κατέχουν σήμερα όπλο και επιπλέον 11% λένε ότι δεν διαθέτουν όπλο, αλλά ζουν με κάποιον που έχει. Μεταξύ αυτών που δεν διαθέτουν σήμερα όπλο (69%), περίπου οι μισοί (36%) λένε ότι θα μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους να κατέχει ένα στο μέλλον.

Η ιδιοκτησία όπλων είναι πιο κοινή μεταξύ των ανδρών από τις γυναίκες, και οι λευκοί είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι ιδιοκτήτες όπλων. Μεταξύ εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σε ποσοστό 46% δηλώνουν ότι είναι ιδιοκτήτες όπλων, σε σύγκριση με 28% των κατοίκων των προαστίων και 19% στις αστικές περιοχές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να κατέχουν όπλο (44% έναντι 20%).

Οι περισσότεροι ενήλικες που κατέχουν όπλα, τα γνώρισαν σε νεαρή ηλικία. Περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών ιδιοκτητών πυροβόλων όπλων (67%) δηλώνουν ότι υπήρχαν όπλα στο σπίτι που μεγάλωσαν και 76% αναφέρουν ότι πυροβόλησαν για πρώτη φορά με όπλο πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ενώ όσοι δεν κατέχουν όπλο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μεγαλώσει σε σπίτι με όπλα, ένα σημαντικό ποσοστό (40%) λέει ότι αυτό συμβαίνει και περίπου έξι στους δέκα (61%) λένε ότι έχουν πυροβολήσει με όπλο.

Οπλοκατοχή, ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ, ξανά στο επίκεντρο με φόντο το Λας Βέγκας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων αναφέρουν πολλούς λόγους για την κατοχή τους. Στην πραγματικότητα, οι οκτώ στους δέκα λένε ότι έχουν περισσότερους από έναν λόγους ιδιοκτησίας και 44% έχουν περισσότερους από έναν σημαντικό λόγο. Παρόλα αυτά, η προστασία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το 67% των σημερινών ιδιοκτητών όπλων να λένε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που προσωπικά κατέχουν όπλο. Περίπου τέσσερις στους δέκα λένε το ίδιο και για το κυνήγι (38%), ενώ τρεις στους δέκα αναφέρουν την αθλητική σκοποβολή, ως τον βασικό λόγο για τον οποίο κατέχουν όπλο. Λιγότεροι αναφέρουν τη συλλογή πυροβόλων όπλων (13%) ή τη δουλειά τους (8%) ως κυριότερους λόγους για την ιδιοκτησία όπλου.

19138110

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών όπλων λένε ότι κατέχουν περισσότερα από ένα όπλα, και από αυτούς 29% δηλώνουν ότι κατέχουν πέντε ή περισσότερα όπλα. Περίπου επτά στους δέκα λένε ότι κατέχουν περίστροφο ή πιστόλι (72%), ενώ 62% κατέχουν τουφέκι και 54% καραμπίνα. Μεταξύ αυτών που κατέχουν ένα μόνο όπλο, οι περισσότεροι (62%) λένε ότι το όπλο είναι περίστροφο ή πιστόλι, ενώ πολύ λιγότεροι λένε ότι διαθέτουν τουφέκι (22%) ή καραμπίνα (16%).

Η ιδιοκτησία όπλων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. Για παράδειγμα, περίπου οι τέσσερις στους δέκα άνδρες (39%) λένε ότι κατέχουν προσωπικά ένα όπλο, σε σύγκριση με 22% των γυναικών. Και ενώ 36% των λευκών αναφέρουν ότι είναι ιδιοκτήτες όπλων, περίπου το ένα τέταρτο των μαύρων (24%) και το 15% των ισπανόφωνων λένε ότι κατέχουν όπλο.

Οι λευκοί άνδρες είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι ιδιοκτήτες όπλων: Περίπου το ήμισυ (48%) λένε ότι κατέχουν όπλο, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των λευκών γυναικών και των μη λευκών ανδρών (από 24%) και 16% των μη λευκών γυναικών.

Όπως και το χάσμα μεταξύ των φύλων, η διαφορά στην εκπαίδευση όσον αφορά την ιδιοκτησία όπλων είναι ιδιαίτερα έντονη στους λευκούς. Συνολικά, περίπου τρεις στους δέκα ενήλικες με δίπλωμα γυμνασίου ή λιγότερο (31%) και 34% των ατόμων με κάποια κολεγιακή μόρφωση λένε ότι κατέχουν όπλο. Το ένα τέταρτο των ατόμων με πτυχίο πανεπιστημίου ή υψηλότερη μόρφωση λένε το ίδιο. Από τους λευκούς, περίπου οι τέσσερις στους δέκα με δίπλωμα γυμνασίου ή λιγότερο (40%) ή με κάποια κολεγιακή μόρφωση (42%) είναι ιδιοκτήτες όπλων, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των πτυχιούχων λευκών (26%). Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ποσοστό της ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο μεταξύ μη λευκών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, 16% των ενηλίκων που ζουν στις βορειοανατολικές πολιτείες λένε ότι διαθέτουν όπλο, περίπου το ήμισυ όσων λένε το ίδιο στις νότιες (36%), στις μεσοδυτικές (32%) και στις δυτικές (31%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ